Kultur

Folkmusiker varnar för SD:s kultursyn

Malmö Artikeln publicerades
Nyckelharpisten Emilia Amper från Torsås är en av de som skrivit under uppropet som varnar för Sverigedemokraternas kultursyn.
Foto: Henrik Peel
Nyckelharpisten Emilia Amper från Torsås är en av de som skrivit under uppropet som varnar för Sverigedemokraternas kultursyn.

– Vi tar avstånd från nationalisternas historielösa och okunniga vurm för svensk folkkultur. Tomma tunnor skramlar mest.

Så står det i ett upprop i fredagens Sydsvenska Dagbladet, där en rad av Sveriges främsta utövare av svensk folkmusik och folkkultur varnar för Sverigedemokraternas kultursyn. En av de över 600 folkmusiker och andra kulturarbetare, forskare, festivalarrangörer, högskolepedagoger med flera som skrivit under uppropet är nyckelharpisten Emilia Amper från Torsås.

– Det är en farlig utveckling i Sverige just nu, både för demokratin, människorna och kulturen, när rasistiska och nationalistiska partier och idéer normaliseras. Folkmusikens och traditioners innersta kärna är respekt, tolerans, kunskap, möten, nyskapande, glädje och kärlek. Sverigedemokraternas inskränkta, okunniga och intoleranta agenda vore förödande för svenskfolkmusik och -kultur. Musiken är och måste vara fri, annars dör den! Nu säger vi ifrån, med i stort sett samlad röst från hela folkmusiksverige, förklarar hon.

Andra som också skrivit under är Karin Eriksson, spelman och docent i musikvetenskap vid Linnéuniversitetet, kompositören Karin Rehnqvist från Nybro och Magnus Gustafsson, spelman, doktor i Musikvetenskap på polskans historia och VD vid Musik i Syd.

I uppropet uttrycker alla kulturarbetarna sin oro för sverigedemokraternas kultursyn och varnar för partiets kulturpolitik, som man anser präglas starkt av "kulturförakt, exkludering och förtryck".

Initiativet till uppropet har tagits av Pär Moberg, musiker och ansvarig för folkmusikutbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet.