Annons

Folkmusiker varnar för SD:s kultursyn

– Vi tar avstånd från nationalisternas historielösa och okunniga vurm för svensk folkkultur. Tomma tunnor skramlar mest.
Malmö • Publicerad 17 augusti 2018
Nyckelharpisten Emilia Amper från Torsås är en av de som skrivit under uppropet som varnar för Sverigedemokraternas kultursyn.
Nyckelharpisten Emilia Amper från Torsås är en av de som skrivit under uppropet som varnar för Sverigedemokraternas kultursyn.Foto: Henrik Peel

Så står det i ett upprop i fredagens Sydsvenska Dagbladet, där en rad av Sveriges främsta utövare av svensk folkmusik och folkkultur varnar för Sverigedemokraternas kultursyn. En av de över 600 folkmusiker och andra kulturarbetare, forskare, festivalarrangörer, högskolepedagoger med flera som skrivit under uppropet är nyckelharpisten Emilia Amper från Torsås.

– Det är en farlig utveckling i Sverige just nu, både för demokratin, människorna och kulturen, när rasistiska och nationalistiska partier och idéer normaliseras. Folkmusikens och traditioners innersta kärna är respekt, tolerans, kunskap, möten, nyskapande, glädje och kärlek. Sverigedemokraternas inskränkta, okunniga och intoleranta agenda vore förödande för svenskfolkmusik och -kultur. Musiken är och måste vara fri, annars dör den! Nu säger vi ifrån, med i stort sett samlad röst från hela folkmusiksverige, förklarar hon.

Annons

Andra som också skrivit under är Karin Eriksson, spelman och docent i musikvetenskap vid Linnéuniversitetet, kompositören Karin Rehnqvist från Nybro och Magnus Gustafsson, spelman, doktor i Musikvetenskap på polskans historia och VD vid Musik i Syd.

I uppropet uttrycker alla kulturarbetarna sin oro för sverigedemokraternas kultursyn och varnar för partiets kulturpolitik, som man anser präglas starkt av "kulturförakt, exkludering och förtryck".

Initiativet till uppropet har tagits av Pär Moberg, musiker och ansvarig för folkmusikutbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet.

Tina JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons