Kultur

Bäst just nu: Nöjespanelen tipsar

Kultur Artikeln publicerades

Kultur- och nöjespanelen tipsar om vad som är bäst just nu inom tv, film, teater, konst, musik och litteratur. Sex färska tips varje vecka.

Bladvändare – så se till att reservera tid

Bok: Katharinakoden. Av: Jørn Lier Horst

Det har gått över 20 år sedan Katharina Haugen spårlöst försvann från sitt och makens hem. Efter sig lämnade hon en delvis färdigpackad resväska och en lapp med siffror och bokstäver, den så kallade Katharinakoden. Kommissarie William Wisting har aldrig kunnat släppa fallet helt och plötsligt börjar det hända saker. Katharinas make, som hade alibi för tiden för hennes försvinnande, är själv försvunnen och utredningen tar ny fart.

Lier Horst böcker är alltid läsvärda men den här gången har han nog överträffat sig själv. Det finns en psykologisk dimension som driver handlingen och som gör det mycket svårt att lägga ifrån sig boken. Väljer du att läsa Katharinakoden så se till att avsätta tid!

Anna Mi Matzén

 

Harmonisk jazz på svenska

Skiva: Jag har funderat på en sak. Av: Amanda Ginsburg

Den 28-åriga jazzsångerskan gav ut sin debutplatta tidigare i år och har i sommar synts bland annat i Allsång på Skansen. Det är svårt att inte charmas av hennes jazziga melodier och finurligt vardagliga texter på svenska.

Monica Z och Hasse & Tage är några av förebilderna och det är ljuvt att via hennes ljusa, chosefria anslag vaggas in i en varm känsla av att Sverige, trots morgondagens valrysare, är ett tryggt och förhållandevis bekymmersfritt land. Svängigt blås, Jan Johanssonskt piano, inslag av mollbetonat vemod, texter om kärlek, saknad och existentialism light.

Lättlyssnat, javisst, men allt kan ju inte vara Wagner!

Anna Hedelius

 

Feel good-tv med Filip och Fredrik

Dokumentär: De sista skälvande minuterna – Filip & Fredriks dag med statsministern. Var: D-play. Premium krävs, men just nu får man 30 dagar gratis.

Filip och Fredrik är allra bäst ute på fältet. Som i Grattis världen, High Chaparall eller Jorden runt på sex steg. Nu har de följt Stefan Löfven inför valet. De har fått exklusiv tillgång till Stefan Löfven under en dag i valrörelsen. Resultatet: en 45-minutersdokumentär.

Oavhängigt vad man tycker om statsministern är det exceptionellt underhållande. Även allvarsamma frågor avhandlas. Trion besöker Linda Hammars gruppboende i Köping, det knackas dörr och Filip och Fredrik blir villrådiga när Löfven glömmer mobilen i bussen. ”Han har ingen lösenkod, va?”.

Hörde jag feel good-tv?

Christian Gustafsson

 

Radiopärla av Mia Blomgren

Radio: En promenad på gott & ont. Var: P1 Dokumentär.

Journalisten Mia Blomgren är en av mina favoritradiomakare. Hon är en mästare på att intervjua människor. En favorit bland hennes dokumentärer är En promenad på gott & ont som återutsändes häromdagen och som finns att lyssna på i Sveriges Radios arkiv.

Efter att Mia Blomgren i arbetet med dokumentären gått bet på att få människor att öppna sig och berätta om sin onda och goda sida ger hon sig ut på en promenad för att via hunden lirka med människor. Och i det här sammanhanget lyckas hon och verkar kunna ställa nästan vilka frågor som helst utan att någon tar illa upp.

Dokumentären är ett samarbete med Riksteatern.

Anna Törnkvist

 

Det mesta av det bästa av Mad-favorit

Serier: MAD. De största tecknarna Vol 2: Sergio Aragonés

Sergio Aragonés lär hålla världsrekordet som mest produktiva skämttecknare. Maestron med de episka mustascherna verkar ju producera pantomimhumor med samma självklarhet som vi andra andas. Den komiska tajmingen och oförställda glädjen i hans snabba och bedrägligt lediga pennföring gjorde honom till en favorit i humorinstitutionen Mad, där hans mikroskopiska marginalklotter fick läsarna att sträcka sig efter förstoringsglasen. Nu har det bästa av Aragonés' Mad-serier samlats i en påkostad volym från Cobolt förlag. Det är en bok bättre lämpad för slumpmässig bläddring än sträckläsning, men kommer å andra sidan med livslång skrattgaranti.

Markus Pedersen

 

Mysrys i toppklass från Kanada

Bok: Ett ohyggligt avslöjande. Av: Louise Penny

Louise Penny har blivit en favorit bland deckarförfattare och bäst hittills är Ett ohyggligt avslöjande.

Handlingen utspelar sig i det lilla samhället Three Pines, så diskret att det inte finns utmärkt på kartor. Det hindrar inte att kriminalinspektör Armand Gamache är en ständigt återkommande gäst. Folk har en tendens att bli mördade i denna lantliga idyll.

Upplägget påminner något om morden i Midsomer, men Penny är bättre på mysrys. Hon har en bakgrund som radiojournalist men tog till pennan och har sedan dess tilldelats flera utmärkelser, bland annat Agatha Award.

För bästa läsupplevelse; läs den första boken i serien först. En bonus är grundkursen om Kanada.

Emma Arenius