Kultur

Bäst just nu: Nöjespanelen tipsar

Kultur Artikeln publicerades

Kultur- och nöjespanelen tipsar om vad som är bäst just nu inom tv, film, teater, konst, musik och litteratur. Sex färska tips varje vecka.

 

Missa för guds skull inte detta

Scenkonst: Hot Brown Honey. Vad: Australisk show på Forum i Oskarshamn, måndag, 17 september.

Sjuttiofem välladdade minuter med Hot Brown Honey och du har politik, humor, kärlek och show så det räcker för resten av året. Det australiensiska kvinnokollektivet, som har turnerat världen runt med sin föreställning sedan premiären på Adelaide Fringe Festival 2015, utmanar i burleskens form alla tänkbara gränser vad gäller kön- och rasstereotyper, de bländar oss med ekvilibristisk cirkus, uppfinningsrik dans samt enastående beat-boxing och omsluter oss med kraftfull glöd. Efter en dust med Hot Brown Honey är det lätt att tro förändringen är möjlig! Missa för guds skull inte showen på Forum i Oskarshamn den 17 september.

Anna Hedelius

 

Jim Carrey magnifik …i ny tv-roll

Jim Carrey som Jeff Pickles i Kidding.
Foto: Erica Parise
Jim Carrey som Jeff Pickles i Kidding.

Tv-serie: Kidding. Var: HBO Nordic

2004 skapade Jim Carrey och den franske regissören Michel Gondry filmmagi med den bitterljuva Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Nu återförenas de i Kidding, en kolsvart komedi som kapitaliserar på Carreys karriärval att växla mellan pajaseri och avgrundsdjupt allvar. Här spelar han en populär barnprogramledare vars liv slagits i spillror efter en familjetragedi, och som får allt svårare att dölja privatlivets ångest bakom den offentliga rollens klämkäcka fasad. Kidding hittar inte alltid rätt tonträff när den ska balansera sorgearbetets tungsinne med tv-studions surrealistiska docklekar, men Carrey är magnifik i huvudrollen där han får spela ut hela sitt register.

Markus Pedersen

 

Pedagogiskt om sagor och myter

Barnbok: Myternas Atlas. Av: Thiago de Moraes. Översatt av Björn Wahlberg.

Illustratören och författaren Thiago de Moraes strukturerar på ett pedagogiskt och lättöverskådligt sätt myter från hela världen i Myternas Atlas. Boken, som är rik på illustrationer, är en riktig pärla för oss som älskar sagor och alla som gillar bra historier med magiska inslag.

I exempelvis kapitlet om den aztekiska mytvärlden lär vi oss om befjädrade ormar och flera helveten. De aztekiska gudarna har extremt svårstavade namn. Vad sägs om månguden Tecuciztécatl eller dödens härskarinna Mictecacíhuatl.

Boken är översatt av Björn Wahlberg och riktar sig till barn från nio år men passar även ännu yngre och äldre sagoälskare.

Anna Törnkvist

 

En guilty pleasure gör sig påmind

Skiva: Tunguska. Av: Treat.

Vi har alla våra guilty pleasures. Jag, som försöker ge sken av att ha kreddig musiksmak, har rätt många. Som att jag tycker att Glenn Medeiros 80-talsdänga Nothing's gonna change my love for you fortfarande är en av världens bästa låtar. Strax före Chicagos Look away.

En annan gammal guilty pleasure är svenska 1980-talsmeshårdrocksbandet Treat. Nya plattan landade under fredagen och jag är – som alltid – förtjust i det slicka soundet, Robban Ernlunds röst, den snudd på överpolerade produktionen och de häftande fotbollsklacksrefrängerna.

Lyssna (och skäms inte) särskilt på Always have, always will (som hade kunnat vinna Mello), Progenitors och hjärtekrossarrefrängen i Build the love.

Christian Gustafsson

 

Bästa dramat på länge - brittiskt så klart

Tv-serie: The Split. Var: SVT lördagar kl 21.30 eller SVT Play.

I förra veckan sändes första avsnittet av The Split, ett brittiskt drama i sex delar. Här handlar det om familjen Dafoe, där mamma och två systrar är advokater. Skilsmässor är en specialitet och det faller sig så att båda parter i en skilsmässa anlitar var sin Dafoe. Relationerna i familjen Dafoe är redan spända och min misstanke är att den begynnande tvisten inte kommer att minska på dem. När plötsligt pappan i familjen dyker upp från ingenstans efter decennier ökas onekligen dramatiken.

Abi Morgan ligger bakom serien och har tidigare vunnit en Emmy för manuset till The Hour som gick på SVT för några år sedan. Hon vet vad hon håller på med.

Emma Arenius

 

Favoriter i en riktigt cool duett

Låt: Woman. Av: Cat Power featuring Lana Del Rey.

När två av de coolaste kvinnliga musikerna som finns gör en låt tillsammans hoppas man ju att det ska bli oerhört coolt. Och det blev det. Har du missat Cat Powers låt Woman där Lana Del Rey sluter upp så lyssna så snart du kan. Den är underbart kaxig på det där släpiga sättet som båda två briljerar med.

Låten är en härlig försmak på amerikanska Cat Powers kommande skiva, Wanderer, som släpps den 5 oktober. Hennes folk-, soul- och bluesdoftande musik är ljuvlig. Det har gått hela sex år sedan hennes senaste skiva släpptes och i höst drar hon ut på en stor turné som tar henne till bland annat London, Barcelona och Berlin. Tyvärr inte Sverige. Jag hoppas att det kommer så småningom.

Kim Ustamujic Johansen