Kultur

Amazing Thursday byter datum - och namn

Kalmar Artikeln publicerades
Miss Li, Petter och Oskar Linnros är några av bokningarna. Det är samma artister som spelar trots nytt datum.
Foto: TT/Montage
Miss Li, Petter och Oskar Linnros är några av bokningarna. Det är samma artister som spelar trots nytt datum.

Upplägget som skulle gör Kalmars nya festival Amazing Thursday unik har nu gjort att festivalen i stället tvingas byta både datum, namn och upplägg. Anledningen är att planen inte var förenlig med dåligt väder.

På torsdag skulle det har varit dags för endagarsfestivalen Amazing Thursday dit artister som Miss Li, Petter och Oskar Linnros är bokade. Under tisdagen meddelade festivalen att datumet flyttas fram till tisdagen den 31 juli och att den även byter namn till Amazing Kalmar, eftersom festivalen inte längre ska arrangeras på en torsdag.

Beslutet togs i helgen efter att arrangörerna sett att väderprognoserna visade på regn. Det meddelades först nu eftersom de varit tvungna att hitta ett nytt datum då alla artister kan.

– I policyn har det hela tiden stått att vi har rätt att byta datum vid dåligt väder. Om folk visste hur vi tänkte göra hade de förstått att vi inte kunde på något annat sätt, säger arrangören Eddie Edgardo Menjivar.

Festivalen har marknadsfört sig på att de kommer att använda Rävspelet vid Fredriksskans på ett sätt som ingen tidigare gjort. Enligt Eddie Edgardo Menjivar tillät planen inte regn.

”Vi förstår folks frustration, men vid dåligt väder hade de nog tyckt att det var ännu värre. Det var det vi fick överväga”, säger arrgangören. Eddie Edgardo Menjivar
Foto: Paul Madej
”Vi förstår folks frustration, men vid dåligt väder hade de nog tyckt att det var ännu värre. Det var det vi fick överväga”, säger arrgangören. Eddie Edgardo Menjivar

– Tanken var att publiken skulle stå på udden vid Rävspelet och se scenen vid träden därifrån. Det hade sett väldigt bra ut rent visuellt, men det räckte med att det skulle dugga för att marken skulle förstöras om publiken stod där.

– Sätter vi upp ett tält kommer det att vara i vägen för scenen. Då kan jag lova att det hade varit ännu fler sura miner.

Förutom att byta datum och namn har även ritningarna gjorts om för att minimera riskerna att behöva ställa in. Det innebär att den unika placeringen av publiken uteblir.

– Det är väldig trist. Vi byggde på att göra folk förväntansfulla. Vi visste att det skulle bli sura miner men vi har gjort det här för att göra alla så nöjda som möjligt. Nu kommer scenen att stå på andra sidan, vid parkeringen, säger Eddie Edgardo Menjivar.

Så det har varit en del sura miner?

– Ja, och det förstår jag. Det är många som har planerat in det här. Ändringen är inget vi gör för att vi tycker att det är kul. Vi förstår folks frustration, men vid dåligt väder hade de nog tyckt att det var ännu värre. Det var det vi fick överväga.

Bytet av placering av scen och publik medför också att fler kan få plats. I stället för 3 000 kan upp till 6 000 personer rymmas. Även biljettpriserna har sänkts.

– Vi hoppas att fler kommer nu och vi är glada att vi kan presentera samma line-up, säger Eddie Edgardo Menjivar.