Kultur o Nöje

Sökandet efter Katthults Ida är igång

KALMAR Artikeln publicerades
Svea Tedenlind, 11 år från Lindsdal är en av de som söker rollen som Ida i sommarens föreställning vid Kalmar slott.
Foto:Mats Holmertz
Svea Tedenlind, 11 år från Lindsdal är en av de som söker rollen som Ida i sommarens föreställning vid Kalmar slott.

På måndagen hölls första audition för sommarens Emil-föreställning vid Kalmar slott.

Rollen som Emils lillasyster Ida ska besättas.

Omkring 15 förväntansfulla unga sökande samlades på måndagsmorgonen på Kalmar teater. En av dem heter Ida i förnamn och Ericsson i efternamn. Hon är tio år och hoppas få en roll i sommarens föreställning. Hon har precis fått sjunga en bit ur Idas sommarvisa och läst några repliker mot skådespelaren Martina Sundén, som sitter i juryn tillsammans med producenten Magnus Kviske och Mathias Sundén.

– Du är inte höjdrädd, undrar Magnus Kviske angående Ida Ericsson känslor att i föreställningen hissas upp i en flaggstång?

– Nej, säger hon med eftertryck.

Efter det är juryn överens om att de vill jobba mer med henne nästkommande dag och en nöjd Ida Ericsson tar ett par danssteg ut ur juryrummet på Kalmar teater.

Vad söker ni hos den som ska spela Ida?

– Vi körde lite gruppövningar för att komma i gång på morgonen och där tittar vi på hur de fungerar i grupp, säger Mathias Sundén.

– Sedan känner man faktiskt ganska direkt om det är rätt. Man tittar på hur de tar in oss och om texten ligger naturligt, säger Magnus Kviske.

I teaterkafét övar flera av de sökande på att sjunga Idas sommarvisa tillsammans och vid ett bord sitter 9-åriga Hanna Seve och övar repliker med sin mamma Ida Seve.

– Jag har övat hemma tillsammans med mamma också. Hon får läsa Emils repliker. Hon är bra på det, säger Hanna Seve som tycker att det känns lugnt och bra trots att det är första gången hon är på en audition.

Näst i tur inne hos juryn var elvaåriga Svea Tedenlind.

Hur kändes det?

– Det kändes mycket bättre än jag trodde. Jag var väldigt nervös innan men när jag väl var därinne kändes det bra, säger hon och andas ut efter anspänningen.

Varför söker du rollen som Ida?

– Jag gillar teater så mycket och har alltid velat bli skådespelerska. Jag har velat söka till Astrid Lindgrens värld men det är så långt från Lindsdal där jag bor så när jag fick veta att de ska sätta upp Emil här blev jag väldigt glad eftersom jag har en chans att vara med, säger Svea Tedenlind.

Efter det skulle tioåriga Tuva Bergmark in till juryn. Hon trotsar halsont för att vara med i dagens audition.

– Jag har varit med i Triangelteatern och tycker om att spela teater. Det skulle vara jättekul om jag får vara med, säger hon.

Är du lik Ida?

– Ida försöker ju göra bus men det går inte så bra. Jag är nog mer busig men framför allt mer envis. Jag får tona ned det lite när jag spelar henne, säger hon.

Fakta

Emil- föreställningen

Var: Vid Kalmar slott.

När: Tisdagar - torsdagar från och med 27 juni till och med 4 augusti.

Produceras av: Magnus Kviske.

Visa mer...