Kultur o Nöje

Rekordstart för Flaggan i topp

KALMAR Artikeln publicerades
Allan Svensson, Rachel Mohlin och Robert Gustafsson medverkar i årets föreställning på Krusenstiernska teatern.
Foto:Claudio Bresciani/TT
Allan Svensson, Rachel Mohlin och Robert Gustafsson medverkar i årets föreställning på Krusenstiernska teatern.

Det har varit ett stort intresse för sommarens komedi i Krusenstiernska gården i Kalmar. Nu släpps ytterligare tre extraföreställningar. "Det är fantastiskt roligt, säger Robert Gustafsson.

– Vi firar 10-årsjubileum och folk har verkligen uppmärksammat det. Det är fantastiskt roligt. Sedan såg vi ju även att Kalmar blev årets sommarstad igen och det firar vi också nu med de här extraförställningarna, säger Robert Gustafsson och tar en paus från repetitionerna på Turteatern i Kärrtorp utanför Stockholm.

Vad tror du det är som gör att Kalmar blir årets sommarstad nu för tredje gången?

– Det är säkert massa faktorer men teatern har bidragit mycket och gett riksuppmärksamhet. Vi tv-sände första föreställningen, Lånta fjädrar, i SVT, och det var en ganska oblyg reklamfilm för hela Kalmar med folk som badade och så. Vi tänkte att vi måste göra vad vi kan för att få bort den där gråa fläcken på kartan som Kalmar var. Det fanns ingen riksangelägen teater på östkusten och vi tänkte att det måste finnas ett behov och det stämde ju. Vi räknade med att det skulle gå trögt de första åren men det sade bara pang direkt. Kommunen var väldigt på men på gatan sa folk "det går aldrig" men sedan sa samma person "ja det gick ju jättebra, vad det jag sa", säger Robert Gustafsson.

Hur går repetitionerna?

– Det går jättebra, vi är mitt uppe i repetitionerna och är ivriga att komma ner till Kalmar. Men nu kommer ju midsommar i vägen tyvärr, eller kanske inte tyvärr. Vi längtar efter publiken och efter att få besked om vad som funkar. Vi har en repetitionsvecka i Kalmar efter midsommar, då tar vi in provpublik och det är då allt händer, säger Robert Gustafsson.

Extraföreställningar är nu släppta till den 11 juli, 18 juli och söndag 23 juli.

– Det är fantastiskt roligt med så stor efterfrågan och tryck på biljetterna. Vi släpper nu två tisdagsföreställningar och sen har vi faktiskt fått trycka in en extraföreställning en söndagskväll och spelar därmed dubbla föreställningar söndagen 23 juli, det blir första gången någonsin, säger Vicky von der Lancken, exekutiv producent.

I årets jubileumsföreställning Flaggan i topp, som får premiär den 29 juni, medverkar förutom Robert Gustafsson, Per Svensson, Allan Svensson, Rachel Mohlin, Jeanette Capocci, Nadine Kirschon, Andreas Nilsson, Siw Erixon och Magnus Kviske. Regissör är Adde Malmberg.

Flaggan i topp utspelar sig 1917 i en lärarbostad i Kalmar. Valdemar (Per Svensson) och Elsa (Nadine Kirschon) ska fira sin första bröllopsdag men det blir inte riktigt som de har tänkt sig och både bjudna och objudna gäster dyker upp. Bland andra den högst irriterande Sigge Sackarin (Robert Gustafsson) som drar in Valdemar i en härva av lögner.