Kultur o Nöje

First Aid Kit bjöd på stämsång i världsklass

Borgholm Artikeln publicerades
First Aid Kit bjöd på mästerlig stämsång i slottsruinen. ”När man tror att sången inte kan bli bättre, lägger Johanna sin stämma ovanpå eller snarare i Klaras”, skriver Barometern-OT:s recensent. 2 bilder
Foto:Ludvig Gropp
First Aid Kit bjöd på mästerlig stämsång i slottsruinen. ”När man tror att sången inte kan bli bättre, lägger Johanna sin stämma ovanpå eller snarare i Klaras”, skriver Barometern-OT:s recensent.

First Aid Kit gjorde en ypperlig spelning i Borgholms slottsruin på fredagskvällen.

Systrarna Söderberg sjunger i världsklass.

First Aid Kit

Plats: Borgholms slottsruin

Bäst: It's a shame

Sämst: Ghost town

Allsång: Emmylou

Publik: 2 900

Det har inom countryn funnits en hel del berömda syskonpar som sjungit så finstämt att det låter som en röst. Jag tror att om Don och Phil i The Everly Brothers hade varit på plats i Borgholms slottsruin, skulle de ha dragit på smilbanden redan efter andra låten.

Jag menar, vi har stämsång på världsnivå i systrarna Johanna och Klara Söderberg. Och det låter i många fall bättre en regnig sommarkväll i en ruin, än vad det någonsin har gjort på skiva.

Det är en upplevelse som är ny på flera sätt. Inte enbart det faktum att det är turnépremiär och första gången de har en egen spelning på nästan två år. Det är första gången som First Aid Kit spelar på Öland. Det är första gången som Johanna Söderberg spelar bas på scenen. Och det är första gången vi får höra låtarna Fireworks och It's a shame.

Den första är en bedårande 50-talsinspirerad ballad där Klara Söderberg visar vilken begåvad sångerska hon är. Den sistnämnda kan mycket väl bli den nya The Lion's roar eller Emmylou. Så bra är den.

Under Emmylou bjuder de in till kvällens stora allsång och därefter kränger Klara på sig elgitarren. I flera av de kommande låtarna öser tjejerna på så det står härliga till. I slutet av The Lion's roar headbangar systrarna. Den såg jag inte komma. En av höjdpunkterna är King of the world, där Emil Svanängen från förbandet Loney Dear gästar.

Som vi redan vet är First Aid Kit bra på covers. Inget undantag denna gång. Vi får 70-talscountry i Kenny Rogers The Gambler och sedan gör de Leonard Cohens If it be your will, som blir något av kvällens finaste ögonblick, när First Aid Kit gör den till sin.

Johanna och Klara Söderberg står på var sin sida av scenen, med bandet bakom. Det blir tydligt att båda klarar av att ensamma bära upp låtarna, utan sin systers hjälp.

Men när man tror att sången inte kan bli bättre, lägger Johanna sin stämma ovanpå eller snarare i Klaras. Så enkelt. Så magnifikt. Det svåra verkar vara att överföra magin till skiva, ibland kan det bli lite för välpolerat där. Vi får hoppas att inspelningen av nya plattan i amerikanska staden Portland gick systrarnas väg. Precis som i slottsruinen.