Kultur & Nöje

TV: Mästaren och en dubbelariel

Örsjö Artikeln publicerades

Glasmästaren Micke Johansson från Örsjö är den enda i världen som blåser dubbelarieler. Vi hängde med när han blåste nummer tolv – i världen.

I sin hytta i Örsjö utanför Nybro blåser glaskonstnären Micke Johansson glas i absolut världsklass. Under helgens vernissagehelg Glaskonst i Glasriket passade han på att bjuda besökarna på en unik upplevelse – glasblåsning i tekniken dubbelariel – något han är ensam om i världen att behärska.

– Det gäller att vara hundraprocentig hela vägen, då det tar nästan tre veckor att göra från början till slut. Så missar du någonstans så får du igen det på slutet, säger Micke Johansson.

Arieltekniken utvecklades på 1930-talet av konstnären Edvin Öhrström tillsammans med skickliga glasblåsare på Orrefors. Tekniken innebär att ett kontrollerat luftmönster byggs in i glaset, och detta etsas sedan ut i flera steg genom att jobba med omväxlande kallt och varmt glas.

– I dag tycker jag det känns ännu viktigare att fortsätta med de här gamla fina Rolls Royce-teknikerna som de hade på Orrefors, eftersom det inte finns någon tillverkning kvar där, säger Micke Johansson.

Micke Johansson började sin bana på just Orrefors 1988 och var där i 15 år tills han fick anställning på Pukeberg 2004. 2007 tog han över hyttan på Pukeberg och började parallellt bygget med hyttan på gården i Örsjö. 2011 startade han upp hyttan på gården, och där tänker han stanna tills han blir pensionär.

– Mitt mål är att jobba tills jag har jobbat 50 år i hyttan, och jag har jobbat 26 år nu, säger han.