Kultur & Nöje

Ölandsskutor tar plats på vita duken

BORGHOM/KALMAR. Artikeln publicerades
”Sjöfarten är en viktig del av Ölands historia och vi tar med publiken från 1500-talet då Gustav Vasa inte lät ölänningarna bedriva handel fram till 1972 när Ölandsbron byggdes, säger Sven Ekberg (till höger), som gör filmen tillsammans med Johan Theorin. 2 bilder
Foto:Foto: Pressbild
”Sjöfarten är en viktig del av Ölands historia och vi tar med publiken från 1500-talet då Gustav Vasa inte lät ölänningarna bedriva handel fram till 1972 när Ölandsbron byggdes, säger Sven Ekberg (till höger), som gör filmen tillsammans med Johan Theorin.

Över Sund Över Hav heter dokumentären om öländsk sjöfart som efter deckarförfattaren Johan Theorins idé har världs­premiär i Borgholm i kväll, onsdag.

Johan Theorin, känd för sina Ölandsdeckare och som själv tillhör en gammal öländsk skutskepparsläkt, kom med idén att göra en dokumentärfilm om öländsk sjöfart.

– Det är fantastiskt roligt att filmen nu blivit verklighet. Den ger så många fakta om den öländska sjöfartshistorien som jag bara kunde ha med fragment av i mina romaner. Filmen är full av minnen och berättelser från ölänningar som har jobbat ute på sjön, och så jag som önskar att jag gjort det, säger Johan Theorin.

Journalisten Sven Ekberg har producerat filmen och filmaren Niclas Wimmerberg står för foto och redigering. De har ”damm­sugit alla arkiv” på bilder och filmer samt träffat personer som seglade på skutorna.

– På den tiden gick man sex år i folkskola och sedan stod valet för många 12–13-åringar att antingen jobba i stenindustrin eller kliva på en skuta. De här personerna är i 70- till 80-årsåldern nu så om 20 år hade man inte kunnat göra den här filmen, säger Sven Ekberg.

Ekberg beskriver berättelserna som kommer fram i filmen som roliga med mycket dramatik men också tragik.

– Exempelvis berättar Borgholmsprofilen Jörgen Jannestrand om när hans pappa förolyckades utanför Sandhamn innan jul. Familjen satt och väntade med julklapparna men pappa kom inte hem. Flera berättar även om hur det var att vara ute på skutorna mitt under brinnande världskrig och kryssa mellan minor och lik, säger Sven Ekberg.

I filmen syns också en pojke från Degerhamn, som var skutskeppare redan som 13-åring, och en man som försvann till havs med sin lilla skuta i en snöstorm på väg till Gotland men som mirakulöst, efter att ha drivit till Polen, kom seglandes tillbaka till Djupvik året efter.

Vad är ni mest nöjda med?

– Den här dokumentationen var viktig, det är ett kulturarv. Tolv timmars intervjuer har klippts ner till en timmes film men vi skänker allt material till Borgholms stadsmuseum, säger Sven Ekberg.

Vad hoppas ni att publiken tar med sig hem?

– Jag hoppas att de ska älska filmen och att de ska få med sig ett stycke Ölandshistoria hem. Det är en tid som börjar bli bortglömd, säger Sven Ekberg.

FAKTA

Över Sund Över Hav

Vad: Dokumentär om öländsk sjöfart.

Av: Sven Ekberg och Niclas Wimmerberg efter en idé av Johan Theorin.

Premiär: På Borgholms Bio i dag, onsdag den 24 augusti. Visas även 26, 27 och 28 augusti.

Visa mer...