Kultur & Nöje

Nina Södergren är död

Kalmar Artikeln publicerades
Nina Södergren blev 90 år.
Foto:Anders Johansson
Nina Södergren blev 90 år.

På fredagskvällen skulle poeten Nina Södergren, som var bosatt i Kalmar och på Öland, ha hyllats, men tidigare samma dag gick hon bort. Hon blev 90 år gammal.

Nina Södergren debuterade 1973 med diktsamlingen Lust och fägring. Ölandsdikter. Hon har sedan dess givit ut många fler och har prisbelönats av bland annat Svenska akademien. I början av året gavs diktsamlingen Hålla glädjen pyrande ut. "Nina Södergrens dikter fångar hela registret från ondskans natt till den ljusaste och mest jublande vårvinterdagens trotsiga glädje", skrev Barometern-OT:s litteraturrecensent Peter Hultsberg då.

I en intervju som Barometern-OT:s kulturskribent Mikael Hagner gjorde med Nina Södergren förra året berättade hon om sin kamp mot cancern och om sin tacksamhet för att ha fått en stund till på jorden: "När jag fyllde 80 tyckte jag inte att man behövde fira mina födelsedagar längre, allt gick bara neråt, men jag måste säga att det var väldigt livat att fylla 90."

Nina Södergren avled på fredagen. På fredagskvällen skulle hon ha deltagit i en kulturkväll på Galleri Svalan i Borgholm. Ölandsbaserade musikern Oscar Roslund har tillsammans med Nina Södergren tonsatt hennes dikter. Ep:n Med hjärtat mot vinden släpptes på fredagen och firades med en spelning på Svalan.

    – Tanken var att Nina skulle ha framträtt tillsammans med oss men för ett par veckor sedan sa hon att hon inte trodde att hon skulle orka så jag åkte till henne och så spelade vi in när hon läste sina dikter. Vi fick veta att hon gått bort kort innan vi skulle spela, det blev så väldigt märkligt. Men vi pratade mycket om döden och hon sa då att det skulle kunna bli så här, säger Oscar Roslund, som på sin Facebook-sida på fredagskvällen hyllade Nina Södergren med en hälsning präglad av hennes dikt Skeppet:

    "Nina valde att cykla på mångatan ikväll. Från kalkstenshällarna, rakt ut över havet. Försvinna ljudlöst som jordugglan. Vila i frid Nina."