Kultur & Nöje

Måns växlar upp inför finalen

Wien. Artikeln publicerades
Måns Zelmerlöw och hans Heroes är det tionde framträdandet i ESC-finalen i kväll, lördag. ”Statistiskt sett så är andra halvan bättre ... Men i vårt fall har vi ett nummer som ändå sticker ut”, säger sångaren inför finalen.
Foto:Foto: Jessica Gow / TT
Måns Zelmerlöw och hans Heroes är det tionde framträdandet i ESC-finalen i kväll, lördag. ”Statistiskt sett så är andra halvan bättre ... Men i vårt fall har vi ett nummer som ändå sticker ut”, säger sångaren inför finalen.

Han möter tufft motstånd från Italien, Ryssland och Australien. Men Måns Zelmerlöw har mer att ge när årets Eurovision Song Contest ska avgöras.

Sveriges semifinal i Eurovision Song Contest i Wien innehöll inga större överraskningar. Måns Zelmerlöw har varit en av favoriterna i tävlingen sedan det i mars stod klart att han vunnit Melodifestivalen. De flesta var eniga om att Heroes hörde hemma i finalen lika självklart som en citronklyfta hör hemma på wienerschnitzeln.

Men i finalen lär det bli mer spännande. Nu ger sig de direktkvalificerade Italien och Australien in i segerstriden, beväpnade med fagra operapoppojkar respektive svängig Bruno Mars-soul. Dessutom har en del av bidragen börjat växa och klättra mot toppen.

– Jag har fortfarande Italien, Australien och Ryssland som stora favoriter, men Israel är en sådan som mycket väl kan placera sig högt. Han är sjukt charmig på scenen och det är en låt som man… Ja, jag går ju omkring och sjunger på den dagarna i ända, säger Måns Zelmerlöw om 16-årige Nadav Gudejs bidrag Golden boy.

Av hela 27 bidrag startar Zelmerlöw som nummer 10, i den första halvan av sändningen.

– Statistiskt sett så är andra halvan bättre, för röstningen ligger efter sista numret och då kommer man ihåg de numren lite bättre. Men i vårt fall har vi ett nummer som ändå sticker ut, och som jag tror att folk kommer ihåg, säger sångaren lugnt.

Heroes kommer direkt efter Norges hyllade balladduett A monster like me och före Cyperns ballad One thing I should have done, båda kvalificerade till finalen via samma deltävling som Sverige. Placeringen mellan två ballader kan vara gynnsam för Zelmerlöw. I ett startfält fullt av dramatiska kärlekssånger kommer de få upptempolåtarna in som små pustar av frisk luft.

Framträdandet i torsdagens semifinal var nästan perfekt, men inte riktigt, tycker Måns Zelmerlöw. Det finns utrymme för finputsning.

– Det var två rörelser som jag var lite missnöjd med, men det var det nog bara jag och Christer Björkman som märkte. Jag tror att jag kommer att få sådan feeling på lördag att det ger sig naturligt.

Av förhandssnacket och spelbolagens odds att döma är han definitivt med i toppstriden, och han håller själv fast vid att Heroes är ett bidrag starkt nog för en pallplacering.

– Jag tycker att vi ska vara däruppe och fajtas. Det känns väldigt bra, säger han. (TT)