Kultur & Nöje

Kim Ustamujic Johansen: "Jag håller helt med Little Jinder"

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Lisa Ekdahl imponerar i "sitt" avsnitt av Så mycket bättre.
Foto:TT/Montage
Lisa Ekdahl imponerar i "sitt" avsnitt av Så mycket bättre.

Jag fasade för skyhög pinsamhetsnivå inför den femte delen av Så mycket bättre. Det var nämligen dags för Lisa Ekdahls dag och med tanke på den kvalitet och unicitet hennes musikalitet och artistskap är sprängfullt av förväntade jag mig flera rejäla magplask.

Det blev definitivt några magplask, men äntligen levererade Magnus Carlson och räddade tillställningen. Han var klart bäst ikväll - av de fysiskt närvarande. Det vi fick höra av Freddie Wadlings tolkning av Vem vet? slog emellertid allt på fingrarna. Han var den enda som hade kunnat ge Lisa Ekdahl en riktigt högoktanig tolkning.

Den stora behållningen med det här avsnittet, som var det bästa hittills, var dock huvudpersonen själv. För första gången fick vi högintressanta samtalsämnen och den privata Lisa Ekdahl kom ut ur sitt skal och imponerade på alla med sin berättelse om sitt genombrott, så präglat av hennes integritet. Det var en fröjd att höra henne berätta och jag håller helt med Little Jinder som efter lunchen sa: "Hon har så härlig och fin energi, är jävligt intelligent och lugn och säger vettiga saker. Det var den bästa lunchen hittills".

Word. Och hennes kreativa och mysiga Beppe Wolgers-stund alltså, där hade jag velat vara.

I avsnittet kom det som alldeles för få vet äntligen fram, att Lisa Ekdahl är en av våra absolut främsta artister. I april kommer hon till Kalmar, hurra!

För övrigt har min Danny-allergi utvecklats till något som mer liknar en Danny-fobi. Jag blir rädd varje gång han tar sats för att säga eller göra något i rutan. Han är som ett litet storögt barn bland ett gäng vuxna och detsamma gäller hans intetsägande tolkningar. Nästa vecka är det dags för hans dag. Riktigt skönt att min kollega Christian Gustafsson tar hand om omdömena då.

Fakta

Så bra var tolkningarna

En fjäder

Danny Saucedo - Öppna upp ditt fönster

Danny tar en av Lisa Ekdahls mest välkända låtar och gör den till…ingenting. Den är så mainstream och temperamentslös att jag hellre sover. God natt.

Två fjädrar

Little Jinder - Allting har ett slut

Little Jinder valde vackert nog Ekdahls känsliga och eleganta Happiness is brief och översatte den till svenska. Men resultatet blev förvånansvärt mediokert och blekt. Kombon Jinder/Ekdahl borde ha slagit gnistor. Istället blev det ett slätstruket Veronica Maggio-sound av det.

Fyra fjädrar

Magnus Carlson - Dom band som binder mig

ÄNTLIGEN! Magnus Carlson gör en tolkning av riktigt hög kvalitet. Han gör Lisas vackra och vemodiga avskedssång till en soulig, ibland nästan reggaeaktigt släpig liten pärla. Underbart.

Överstruken fjäder

Tommy Nilsson - Ljudlöst och salt

Roligt låtval men Tommy Nilsson fullkomligt massakrerar låten med sin förkärlek för svulstighet. Och vad är det med ylandet i bästa John Farnham-anda? Det fick mig att vilja stänga av ljudet och glömma att jag någonsin hört det.

En fjäder

Jill Johnson - Benen i kors

Jill är tydligt berörd av Lisa Ekdahl under hela programmet och jag kan relatera, satt också med tårar i ögonen vid flera tillfällen. Och jag unnade verkligen Jill att göra en värdig tolkning. Men med sitt sprayade hårburr, höga klackar och flörtiga manér lyckades Jill göra en kaxig låt till schlager á la Lotta Engberg.

Visa mer...