Kultur & Nöje

Kalmarkonstnären Raine Navin död

KALMAR Artikeln publicerades
Foto:Paul Madej

Färgstarka konstnären Raine Navin har avlidit vid 81 års ålder. Mindre än ett halvår efter att hans livskamrat, konstnären Gunilla Skyttla gick bort.

Textilkonstnären Raine Navin avled på fredagen, 81 år gammal. Han bodde sedan många år i Kalmar med Gunilla Skyttla, även hon välkänd textilkonstnär. De gick på Konstfack tillsammans under 1960-talet. "Hon tog mig med storm" har han sagt och sedan de träffades var de oskiljaktiga.

Både Raine Navin och Gunilla Skyttla blev förebilder för en ung generation konstnärer. Textila entertainers har de kallats.

2012 kom Helene Alms film Kung Raine och drottning Gunilla, som premiärvisades på Doc Lounge i Kalmar. Helene Alm hade följt konstnärsparet både i hemmet på Södra Långgatan och utanför. De berättade om sina liv och sina konstnärskap. I filmen visades också fotografen Rolf Linds stillbilder i svartvitt. Rolf Lind lärde känna Raine på Hemslöjden i Kalmar och de jobbade mycket ihop efter det.

– Det var precis när Raine hade flyttat till Kalmar, i början av 1960-talet. Jag fotograferade på hemslöjden och han kom till mig med tre dockor som jag skulle fotografera. Jag fascinerades av hans flint minns jag. När jag kom hem till Raine och Gunilla och såg deras inredning, det var ingen Svensson-inredning precis, bad jag att få dokumentera honom i hemmet. Det blev några utställningar genom åren, säger Rolf Lind.

Raine Navin och Rolf Lind jobbade ihop länge, fram till för fem år sedan ungefär.

– Han var en oerhört kreativ människa och både rolig och lätt att jobba med. Som konstnär var han modig och orädd. Han vågade stå för sitt uttryck, säger Rolf Lind.

I januari i år gick Raine Navins livskamrat Gunilla Skyttla bort, 81 år gammal. En ideell vänförening – Gunilla Skyttlas och Raine Navins vänner – bildades i Kalmar av bland andra Ove Thorsén och Barbro Eldhagen. Enligt föreningens stadgar ska de ”vårda och värna konstnärsparets konstnärskap och konstnärliga verksamhet” och även ”verka för bevarandet av Gunilla Skyttlas och Raine Navins hem och ateljé på Södra Långgatan i Kalmar”.

Barbro Eldhagen hoppas att fler går samman för att göra något av det Raine Navin och Gunilla Skyttla lämnat efter sig.

– Nu har båda gått ur tiden. Tänk så många de gladde bara när de vandrade på gatorna i Kalmar. Det finns oerhört mycket material efter dem, de var två genuint nyskapande konstnärer som gjorde så mycket med enkla resurser. Vi vill ha kontakt med landstinget, som numera hanterar kulturmedel, och kommunen. De borde ju också vara intresserade av att göra något med allt som är kvar efter Raine och Gunilla.

LÄS MER: Kalmarkonstnären Gunilla Skyttla död

KOMMENTERA GÄRNA ARTIKELN HÄR:

Fakta

Röster om Raine och Gunilla

Många har valt att kommentera Raine Navins bortgång på Barometern-OT:s Facebook-sida:

"Finaste konstnärsparet!...Jag har starka minnen från när de hade utställning här i Umeå på museet, det är visserligen många år sedan men ett vackert och inspirerat minne."

Ulla Björneberg

"Finaste Raine! Nu är du snart, kanske redan, hos din älskade Gunilla. Hon väntar på dej med öppna armar och sitt speciella leende. Ni är saknade!"

Neta Mattisson Bojing

"Ledsamt. Sådana speciella och unika människor föds inte varje dag. Vila i frid."

Jan Heimfors

"Det här är verkligen tråkiga nyheter. De var ett sådant färgsprakande inslag i Kalmars kulturliv."

Johan Backman

"Vila i frid finaste Raine, gott att möta din älskade Gunilla"

Solveig Johansson

Visa mer...