Kultur & Nöje

Från saltstänkta vrak till en filosofisk hund

KALMAR Artikeln publicerades
Bokens afton i Kalmar arrangerades på onsdagen för 29:e gången.
Foto:Paul Madej
Bokens afton i Kalmar arrangerades på onsdagen för 29:e gången.

En dragshowartists memoarer, en femårings vardag och hårresande feminism. Bokens afton bjöd på tvära kast mellan humor, spänning och allvar.

Programledaren och författaren Josefine Sundström är konferencier för kvällen. Men hon tar först plats på scenen i rollen som författare och berättar om sin barnboksdebut Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass.

– Jag tänkte wow vad vi stannar vid fantastiska djurhistorier och prinsessor, men det finns inget som handlar om vardagen. Så jag kände vad fasen min nästa vuxenroman får vänta, säger hon och avslutar med att läsa en bit ur boken.

Så bereder hon plats på scen för författaren Ann Rosman som är aktuell med sin sjätte Marstrandsdeckare med polisen Karin Adler i huvudrollen.

  – Nu ska ni få lite saltstänk på er och hänga med till andra kusten, inleder hon och publiken får följa med i hennes äventyrliga research till boken Vågspel som bland annat för henne till en gravkammare längst ut på en klippa på Orkneyöarna, i spöregn.

  – Jag älskar den här variationen som mitt arbete erbjuder där jag ena dagen kryper över branta klippor i regn in i en gravkammare och en annan dag står här. Låter jag galen?

  Näst ut på scenen är Sveriges dragdrottning Christer Lindarw.

  – Jag har alltid tyckt om att underhålla och det började redan på dagis. Dagisfröknarna sa "Du Christer, vi är lite fikasugna, kan inte du underhålla barnen en stund", berättar han.

  I boken skriver han om genombrottet med After Dark.

  – När jag tittar tillbaka på de här 40 åren så slås jag av hur gayhistorien gått från total tystnad till det öppna klimat vi har i dag. Och jag är stolt över att vi kanske har bidragit lite till det.

  Författarduon och äkta paret Cilla och Rolf Börjlind är aktuella med kriminalromanen Sov du lilla videung som utspelar sig i dagens Sverige och tar upp angelägna ämnen.

  – Det var is, flyktingkaos, terrordåd när vi började skriva och vi var ganska trötta. Men vi kände att vi måste ta avstamp i vår verklighet där flyktingar och ensamkommande flyktingbarn bara försvinner i tusentals, säger Cilla Börjlind

  Lars Einarsson hade inte långt att resa för att ta sig till Kalmarsalens scen. Han jobbar som enhetschef för Kronanundersökningarna på Kalmar läns museum. Han berättar om sin bok om regalskeppet Kronan.

  – Jag har jobbat med det här i 36 år. Jag har säkert gjort 2000 dyk på Kronan. Att få kontakt med en miljö som varit orörd i så många år är en fantastisk upplevelse. Där har tiden stått still.

  Den finskestniska succéförfattaren Sofi Oksanen är på Bokens afton för att berätta om sin femte bok Norma. Romanen beskrivs som en både feministisk och magisk realistisk historia om en kvinna och hennes hår.

  – Hår säger så mycket. Det representerar en persons position och klass men jag tyckte också att det var viktigt att synliggöra den hårindustri som exploderat. Kvinnor som säljer sitt hår exploateras och kan till och med bli kidnappade eller rånade på sitt hår. Min research tog mig vidare till surrogatmödraskap som också det blivit en industri.

  Sist ut är Håkan Nesser som kanske mest är känd som deckarförfattare. Han är aktuell med kriminalromanen Eugen Kallmanns ögon men också romanen Nortons filosofiska memoarer, en kärleksförklaring till Nessers hund som dog för två år sedan.

  – Ni som är hundägare vet hur mycket en hund kan betyda. Jag hade med honom överallt. Han var en filosof. Jag tror att boken kan vara tröstande. Ett beslut man måste ta som hundägare är att ta bort hunden. Norton är i hundhimlen, en sådan barnslig tro har jag.