Kultur & Nöje

En amerikansk sångbok av riktigt hög klass

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Foto: Paul Madej
Foto:Paul Madej
Foto: Paul Madej

"Vi styr iväg emot en annan strand. Sakta lägger båten ut från land." Mikael Wiehes text är, tyvärr, aktuell än idag.

American Songbook - på svenska

Med: Mikael Wiehe, Ebba Forsberg och Plura Jonsson

Plats: Lindö

Publik: knappt 500

Bäst: Ebba Forsberg i Cohen/Wiehes "Ta min vals"

Sämst: Vart tog publiken vägen?

Ibland känns det lite sorgligt att konstatera att det otroligt breda och häftiga utbudet av musik i våra trakter under sommaren kan vara liiite för mycket.

Att Mikael Wiehe, Ebba Forsberg och Plura Jonsson tillsammans med ett tajt band bestående av Christer Karlsson, keyboard, Ola Gustafsson, gitarr, Andreas Dahlbäck, trummor, och Janne Manainen på bas, och deras American Songbook - på svenska, bara lockade knappt 500 personer till Lindö en underbar sommarkväll är riktigt tråkigt.

För Wiehe, Ebba och Plura bjöd på en riktigt härlig show. Det märks tydligt att trion nu turnerat ihop under en ganska lång tid. Snack och övergångar sitter där de ska och när Plura också är typ tre gånger så pigg som för drygt ett år sedan när de spelade i Kalmarsalen, ja då sitter hatten precis där den ska.

Kvällen innehåller låtar av amerikanska musiklegender som Bob Dylan, Leonard Cohen, Tom Waits, Bruce Springsteen och Neil Young. Men denna låtskatt framförs på svenska och samtliga svenska texter är signerade Mikael Wiehe. Det är bara och bocka och buga, Wiehe är en lysande översättare/textförfattare.

En kväll som denna är det svårt att lyfta fram någon av alla texter före de andra. Men att Sakta lägger båten ut från land, Bob Dylans vackra It's All Over Now, Baby Blue och Ta min vals, Leonard Cohens underbara Take This Waltz tillhör topparna, det märktes på publiken.

Ebba Forsbergs underbart suggestiva Ta min vals var en av kvällens absoluta höjdpunkter precis som när Plura visar vilken lysande sångare han är i en lugn och mäktig version av Bruce Springsteens The Ghost of Tom Joad som i Mikael Wiehes svenska version är döpt till Skuggan av Tom Joad.

Självklart innehåller en kväll med Mikael Wiehe också en hel del politiska slängar. Det är lite Vietnamkrig här och lite 11 september där. Men antalet politiska inlägg är både färre och kortade och innehållet mer anpassat till den värld vi lever i just nu. Därför känns mellansnacket om Medelhavet som dödens hav, om Brexit och om flyktingläget i Europa som något mer än bara slentrianpolitik.

De ämnen som tas upp är angelägna och, tyvärr, väldigt viktiga. Det känns lite tråkigt att behöva konstatera. Men Mikael Wiehes svenska text till Woody Guthries, This land is Your land, Det här är ditt land känns extra viktig just nu, sommaren 2016.