Kultur & Nöje

BAO:s dansbana ett riktigt succékoncept

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
13 bilder
Foto:Emma Hasselgren

Konceptet borde vara omöjligt. Blanda musik av Bach, Tore Skogman och Hjort Anders med en dansbana och ge sig ut på turné. Benny Anderssons orkester vågar och publiken älskar det.

Benny Anderssons Orkester, Helen Sjöholm, Tommy Körberg och Kalle Moraeus.

Plats: Rävspelet i Kalmar.

Publik: 5 000 personer

Bäst: Tommy Körbergs tolkning av Hep Stars hit ”Cadillac”

Sämst: Fyra timmar är väldigt länge

Benny Anderssons orkester, BAO, är något unikt inom svenskt musikliv. Hela idén bygger på att en av svenskt musiklivs absoluta giganter, Benny Andersson, älskar att spela och möta sin publik.

Det är lite av en njutning att stå nedanför scenen och studera Benny Andersson, han har så kul, som han trivs på scenen. Men hur idén med att släpa med sig en dansbana ut på turné kläcktes skulle vara väldigt spännande att få veta. Men dansbanan är en fullträff. I god tid innan spelningen börjat har de första dansparen tagit plats på dansbanan.

– Vi har åkt från Oskarshamn, det är femte gången under de senaste åren som vi dansar till BAO. De spelar utan tvekan den bästa dansmusiken, BAO är bäst, säger Uno Lindskog och Elisabet Fager.

Och de som vill dansa, de får verkligen sitt lystmäte. I fyra timmar bjuder BAO på musik av alla de tänkbara genrer, från rock via gammeldans till gamla svenska schlagers från 1900-talets mitt.

Och det är bredden i musikvalet som är BAO specialitet. Just denna underbara sommarkväll bjuds det förutom på flertalet av låtarna från BAO:s senaste skiva bland annat på Kalle Moraeus version O sole mio, en tuff Tommy Körberg version av Hep Stars Cadillac, Helen Sjöholms egen hit "Du är min man" och, tro det eller ej, ett potpurri av gamla Tore Skogman-låtar.

Och som låtarna presenteras. BAO innehåller oerhört skickliga musiker som toppas med två av Sveriges bästa sångare, Tommy Körberg och Helen Sjöholm. Sångare som inte bara har röster av klass, de kan också den svåra konsten att kommunicera med publiken. Denna afton lyckas Tommy Körberg att få i princip alla i publiken att sjunga med i en allsångsversion av Gamle Svarten. Just det, Gamle Svarten, när spelades den på en scen i Kalmar senast?

Även alla älskare av ABBA fick sitt, även om det dröjde till extranumren. Sommarturnén till ära har Benny Andersson piffat upp On And On And On. Ett extranummer som fick dansbanan att koka.