Kultur & Nöje

Åtta författare på Bokens afton

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:TT / Montage

Nu är alla författarna som ska medverka på årets Bokens afton klara. För första gången hålls ett framförande på engelska.

Det blir åtta författare på Kalmarsalens scen den 16 november. Konferencieren Josefine Sundström kommer förutom att leda kvällens händelser även att prata om sin bok Sagasagor. Övriga författare är Sofi Oksanen, Ann Rosman, Håkan Nesser, Cilla & Rolf Börjlind, Christer Lindarw och Lars Einarsson, som jobbar på Kalmar läns museum.

Framförandet på engelska står den finländska författaren Sofi Oksanen för. Något som Katarina Jeansson, på Dillbergs bokhandel som står bakom Bokens afton, ser fram emot.

– Det känns fantastiskt bra med uppställningen. Vi är väldigt nöjda med att få hit Sofi Oksanen, som är ett jättenamn. Det är första gången vi har en engelsktalande författare. Bokens afton har ett fantastiskt gott rykte så det är inte svårt att få hit intressanta författare. Där får vi sträcka på oss, både vi arrangörer och publiken.

  Hur har ni tänkt när det gäller urvalet?

  – Vi vill ha en bra blandning mellan olika genrer. Sedan vill vi så klart ha in populära författare och någon med lokal anknytning. Vårt lokala inlag i år är Lars Einarsson som skrivit en fantastiskt fin bok. Jag ser mycket fram emot Christer Lindarw. Hans historia om hur det var för honom att komma ut är otroligt intressant.

  Biljetterna till Bokens afton släpps den 26 oktober.

  Fakta

  Cilla & Rolf Börjlind

  Debuterade som deckarförfattare 2012 med Springfloden, den första boken om Tom Stilton och Olivia Rönning. Den och de följande två delarna, Den tredje rösten och Svart gryning, har getts ut i över 20 länder.

  På Bokens afton ska de prata om nästa bok i serien om Tom Stilton och Olivia Rönning - Sov du lilla videung.

  Visa mer...

  Fakta

  Josefine Sundström

  Var länge känd tv-profil på SVT, TV 4 och TV 3. Romandebuterade 2010 med Vinteräpplen och medverkade på Bokens afton 2012 med boken Boel och Oscar. Krönikör på Aftonbladet och Damernas Värld.

  Aktuell med barnboken Sagasagor, som handlar om flickan Saga Louisa Larsson. Boken är illustrerad av Emma Göthner.

  Visa mer...

  Fakta

  Lars Einarsson

  Historiker, arkeolog och enhetschef på Kalmar läns museum.

  Sedan 1983 är han projektledare för undersökningar på Regalskeppet Kronan som förliste vid Ölands södra udde 1676. Gjorde sin första dykning på Kronan 1982.

  Aktuell med boken Regalskeppet Kronan: Historia och arkeologi ur djupet.

  Visa mer...

  Fakta

  Christer Lindarw

  Välkänd frontfigur i showgruppen After Dark som varit verksam i över 40 år.

  Har just haft premiär med gruppens avskedsföreställning This is it, som kommer till Kalmar nästa år.

  Aktuell med memoarboken This is my life där han tar upp allt från uppväxten i Eskilstuna med sin ensamstående mor till hur After dark föddes och utvecklades.

  Visa mer...

  Fakta

  Ann Rosman

  Debuterade 2009 med deckaren Fyrmästarens dotter. Därefter har hon gett ut ytterligare fem böcker i serien om Göteborgspolisen Karin Adler.

  Hennes böcker är översatta till ett tiotal språk.

  Aktuell med boken Vågspel som är den sjätte boken med Karin Adler från Marstrand i huvudrollen.

  Visa mer...

  Fakta

  Håkan Nesser

  Har sedan debuten 1988 rört sig mellan kriminalromaner, uppväxtskildringar, novellsamlingar och romaner.

  Sammanlagt har han gett ut omkring 25 böcker som blivit översatta till många språk. Ett tiotal har legat till grund för filmer.

  Aktuell med Eugen Kallmanns ögon och Nortons filosofiska memoarer.

  Visa mer...