Fram för elit på egna meriter

Krönika 2013-02-08 | Uppdaterad 2013-02-08

Häromveckan satt jag i publiken vid inspelningen av Sveriges Televisions nya programsatsning Fråga kultureliten som spelades in på Strindbergs intima teater. Det var trevligt på många vis. En entusiastisk publikuppvärmare instruerade oss i hur och när vi skulle skratta och applådera.Jag tyckte att programidén var upplyftande på två sätt. Dels för att man redan i premisserna fastslog att det finns en elit också på kulturens område. Ända sedan det radikala 1970-talet har det nämligen varit tabubelagt att låta påskina att det faktiskt finns hierarkier inom kulturområdet, att det finns de som är bättre än andra på att utöva och bedöma olika konstnärliga verksamheter. Under förment demokratiska förespeglingar rensades kvalitetstänkandet bort och konstnärerna benämndes ”kulturarbetare” för att passa in i den marxistiska samhällsanalysen. Att Sveriges Television lämnar detta synsätt bakom sig är ett steg i rätt riktning.

Men det är också upplyftande eftersom allmänheten skulle ges möjlighet att ställa frågor direkt till kultureliten. Den kulturelit som utkristalliserat sig sedan 1970-talet och som byggt sin auktoritet på positioner och kontakter snarare än på kunskaper och färdigheter, har tenderat att vilja distansera sig från allmänheten – kanske av rädsla för att bli genomskådade. Att Sveriges Television nu ville göra ett slags ”Fråga Lund” fast för kulturintresserade verkade minst sagt lovande.
Döm dock om min besvikelse när det visade sig att programupplägget var en bluff.

Urvalet av kulturelit i panelen var det inget större fel på. Där fanns verkliga auktoriteter inom sina respektive fält som prima ballerinan Anneli Alhanko, författaren och filosofen Lars Gustafsson, tonsättaren Sven-David Sandström, men också formella auktori­teter som i kraft av sina positioner får sägas ingå i kultureliten, såsom Moderna museets chef Daniel Birnbaum och programledaren Jessica Gedin.
Den senare väckte nyligen uppseende genom att i populära underhållningsprogrammet På spåret skryta om att hon inte hade läst någonting av Selma Lagerlöf. Att programledaren för landets största teveprogram om litteratur tycker att det är en merit att inte ha läst något av en av landets största författare är talande.

Att Jessica Gedin detta till trots räknades in i kultureliten hade inte gjort så mycket om programmet i övrigt hade hållit hög nivå. Dessvärre brast konceptet på flera punkter. Att det inte var något Fråga Lund det var frågan om blev tydligt när det visade sig att den enda publikfrågan var förberedd i förväg.

Ännu värre blev det när Ebba Witt Brattström i samband med ett seminarium arrangerat av Bertil Ohlininstitutet berättade om hur det hade gått till när hon blivit tillfrågad om medverkan i programmet (hon tackade nej). Redaktören hade förekommit hennes frågor genom att garantera henne att det inte gjorde någonting om hon inte kunde svara på frågorna (som skickats in i förväg), ”vi har researchers som förbereder allt”. Så mycket för Fråga Lund-upplägget. Varför tala om en kulturelit om man inte ens tilltror den att kunna besvara frågor om sitt eget fackområde?
Att tala om en kulturelit är inte konstigare än att tala om en elit inom andra områden. På samma sätt som de bästa skidåkarna eller friidrottarna utgör en elit är det rimligt att betrakta de främsta kompositörerna, författarna, konstnärerna och musikerna utgör en elit. Det är också rimligt att anta att denna elit har fackkunskap att dela med sig av inom sina respektive ­discipliner. Låt oss tala om och med kultureliten, men det ska vara en elit på egna meriter.

Lars Anders Johansson, journakist och idéhistorikerLäsarkommentarer på Barometern.se

På Barometern.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på Barometern.se. På tider då Barometerns webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på Barometern.se

Barometern.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på Barometern.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Barometern som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Disqus


Huvudnyheter just nu

Han mötte tjuvar i hemmet

Torsås [Uppdaterad i dag 07:57]

När Per-Erik Martinsson kom hem till sin bostad i tisdags stod han plötsligt öga mot öga med tre inbrottstjuvar. Det blev en omtumlande händelse. Läs mer

 

BROTT

Skulle våga stoppa en inbrottstjuv om du tog tjuven på bar gärning?

Visa resultat

Senaste nytt lokalt

Mest läst just nu på Barometern.se


Blogg

Christian Gustafsson: Fem dagar – tio speedwayskandaler

"Senaste dagarna, ja, sedan i lördags, har speedwaysporten drabbats av fler helskandaler, halvskandaler och sandlådebråk än de flest sporter råkar ut för under hundra år."

Senaste blogginläggen

Kalmar

Följ oss på Facebook och Twitter!

Missa oss inte när vi har något spännande att berätta.

Senaste nytt från TT

Nyheter

Skicka in ditt tips och dina bilder

Klicka här för att lämna tips/bild!

Län

Här går larmen i länet

Hörde eller såg du räddningstjänsten fara i väg med ilfart? Här kan du se var utryckningsfordonen är på väg.

Taggade.se

Taggade - ditt digitala träningsmagasin i sydost

Upplev mer. Stor guide till motionsloppen i hela sydostregionen. Inspirerande reportage. Tävling & träning.
Till Taggade!

logga
Logga
Bilen
Renault Megane Phas II 1.6 Sedan (113hk) -04
Silver metallic 19.500 mil 29.000 kr
Logga
Bilen
Toyota Verso 1,8 Business CVT -13
Gråmetallic 3.600 mil 198.000 kr Extrapris: 194.900 kr
Logga
Bilen
Renault Koleos 2,0 dCi 16V FAP 150 Dyn. Comfort -08
Grå metallic kxb 7.107 mil 109.000 kr

Teknisk orderbehandlare, Mekanikmontörer, Konstruktör/maskinutlägg, Programmerare
Teknisk orderbehandlare, Mekanikmontörer, Konstruktör/maskinutlägg, Programmerare
Arrow LÄS MER
Ekonomiassistent
Celekta Invest AB söker ekonomiassistent.
Arrow LÄS MER
Servicetekniker
Servicetekniker sökes omgående till Mönserås
Arrow LÄS MER
CNC- Operatör
Svennes verktygsmekaniska söker CNC-operatör.
Arrow LÄS MER
Säljare
Gota Media söker säljare.
Arrow LÄS MER
Distriktsidrottschef
Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna söker distriktsidrottschef i Blekinge.
Arrow LÄS MER
Produktionspersonal
TBS Yard AB söker produktionspersonal.
Arrow LÄS MER

arrow SE ALLA JOBB (32 ST.)
Arrow ANNONSERA