Fram för elit på egna meriter

Krönika 2013-02-08 | Uppdaterad 2013-02-08

Häromveckan satt jag i publiken vid inspelningen av Sveriges Televisions nya programsatsning Fråga kultureliten som spelades in på Strindbergs intima teater. Det var trevligt på många vis. En entusiastisk publikuppvärmare instruerade oss i hur och när vi skulle skratta och applådera.Jag tyckte att programidén var upplyftande på två sätt. Dels för att man redan i premisserna fastslog att det finns en elit också på kulturens område. Ända sedan det radikala 1970-talet har det nämligen varit tabubelagt att låta påskina att det faktiskt finns hierarkier inom kulturområdet, att det finns de som är bättre än andra på att utöva och bedöma olika konstnärliga verksamheter. Under förment demokratiska förespeglingar rensades kvalitetstänkandet bort och konstnärerna benämndes ”kulturarbetare” för att passa in i den marxistiska samhällsanalysen. Att Sveriges Television lämnar detta synsätt bakom sig är ett steg i rätt riktning.

Men det är också upplyftande eftersom allmänheten skulle ges möjlighet att ställa frågor direkt till kultureliten. Den kulturelit som utkristalliserat sig sedan 1970-talet och som byggt sin auktoritet på positioner och kontakter snarare än på kunskaper och färdigheter, har tenderat att vilja distansera sig från allmänheten – kanske av rädsla för att bli genomskådade. Att Sveriges Television nu ville göra ett slags ”Fråga Lund” fast för kulturintresserade verkade minst sagt lovande.
Döm dock om min besvikelse när det visade sig att programupplägget var en bluff.

Urvalet av kulturelit i panelen var det inget större fel på. Där fanns verkliga auktoriteter inom sina respektive fält som prima ballerinan Anneli Alhanko, författaren och filosofen Lars Gustafsson, tonsättaren Sven-David Sandström, men också formella auktori­teter som i kraft av sina positioner får sägas ingå i kultureliten, såsom Moderna museets chef Daniel Birnbaum och programledaren Jessica Gedin.
Den senare väckte nyligen uppseende genom att i populära underhållningsprogrammet På spåret skryta om att hon inte hade läst någonting av Selma Lagerlöf. Att programledaren för landets största teveprogram om litteratur tycker att det är en merit att inte ha läst något av en av landets största författare är talande.

Att Jessica Gedin detta till trots räknades in i kultureliten hade inte gjort så mycket om programmet i övrigt hade hållit hög nivå. Dessvärre brast konceptet på flera punkter. Att det inte var något Fråga Lund det var frågan om blev tydligt när det visade sig att den enda publikfrågan var förberedd i förväg.

Ännu värre blev det när Ebba Witt Brattström i samband med ett seminarium arrangerat av Bertil Ohlininstitutet berättade om hur det hade gått till när hon blivit tillfrågad om medverkan i programmet (hon tackade nej). Redaktören hade förekommit hennes frågor genom att garantera henne att det inte gjorde någonting om hon inte kunde svara på frågorna (som skickats in i förväg), ”vi har researchers som förbereder allt”. Så mycket för Fråga Lund-upplägget. Varför tala om en kulturelit om man inte ens tilltror den att kunna besvara frågor om sitt eget fackområde?
Att tala om en kulturelit är inte konstigare än att tala om en elit inom andra områden. På samma sätt som de bästa skidåkarna eller friidrottarna utgör en elit är det rimligt att betrakta de främsta kompositörerna, författarna, konstnärerna och musikerna utgör en elit. Det är också rimligt att anta att denna elit har fackkunskap att dela med sig av inom sina respektive ­discipliner. Låt oss tala om och med kultureliten, men det ska vara en elit på egna meriter.

Lars Anders Johansson, journakist och idéhistorikerLäsarkommentarer på Barometern.se

På Barometern.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på Barometern.se. På tider då Barometerns webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på Barometern.se

Barometern.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på Barometern.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Barometern som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Disqus


Huvudnyheter just nu

Mest läst just nu på Barometern.se


Senaste nytt lokalt

Senaste nytt från TT

Blogg

Elm om förlusten mot MFF

"I början av andra är vi inte riktigt med och straffas hårt. Innan dess hade MFF känts precis så uddlösa, kraftlösa och fantasilösa som vi hade hoppats."

Senaste blogginläggen

 

Valet 14 september

Vilken valfråga tycker du är viktigast?

Visa resultatKalmar

Följ oss på Facebook och Twitter!

Missa oss inte när vi har något spännande att berätta.

logga
Logga
Bilen
Ford Focus Business 1.6 TDCi 109 Kombi 115g -11
Moondust silver metallic 6.200 mil 114.000 kr (91.200 ex moms)
Logga
Bilen
Citroën C3 Picasso HDi 90 Steel Edition -14
Silver metallic 5 mil 172.850 kr
Logga
Bilen
Toyota Verso 1,8 Business -13
Rödmetallic 3.450 mil 194.900 kr Extrapris: 189.900 kr

Orderadministratör / innesäljare
GFAB Lindberg & CO AB söker Orderadministratör / innesäljare.Placeringsort: Alstermo
Arrow LÄS MER
Senior Development Manager
CSC Sverige AB söker Senior Development Manager.
Arrow LÄS MER
Byggnadsingenjör
Tengbom söker byggnadsingenjör.
Arrow LÄS MER
Delivery Manager
CSC Sverige AB söker Delivery Manager.
Arrow LÄS MER
IT-supporttekniker, IT-drifttekniker
Office IT-Partner söker IT-supportteknikr, IT-drifttekniker
Arrow LÄS MER
Processoperatör
Lantmännen Reppe söker Processoperatör.
Arrow LÄS MER
Beteendevetare/psykolog
Avonova söker beteendevetare/psykolog till Karlshamn
Arrow LÄS MER
Scrum Master
CSC Sverige AB söker Scrum Master.
Arrow LÄS MER
Projektingenjör
Eurocon söker Projektingenjör Mek-Rör konstruktion. Placeringsort: Karlshamn
Arrow LÄS MER
Upphandlings- och avtalsansvarig
Region Blekinge söker Upphandlings- och avtalsansvarig.
Arrow LÄS MER
Industrirörmontör Service
Imtech VS-teknik i Oskarshamn söker Industrirörmontör Service
Arrow LÄS MER
HR-specialist
Kf Göta söker HR-specialist. Placeringsort: Växjö
Arrow LÄS MER
Program Manager
CSC Sverige AB söker Program Manager.
Arrow LÄS MER
Web Architect
CSC Sverige AB söker Web Architect.
Arrow LÄS MER
Teknisk orderbehandlare, Mekanikmontörer, Konstruktör/maskinutlägg, Programmerare
Teknisk orderbehandlare, Mekanikmontörer, Konstruktör/maskinutlägg, Programmerare
Arrow LÄS MER

arrow SE ALLA JOBB (37 ST.)
Arrow ANNONSERA