Krönika

Fokus på framgångsrika kvinnors livsval

Krönika Artikeln publicerades

Min man köper en Apple Imac för 37 000 kronor, jag får en Fuji (utan grafikkort) som vi skaffar på Blocket. Och varför kokar inte de manliga kollegerna kaffe lagom till fikarasten? Därför att de sitter på muggen och läser senaste nytt om gitarrsträngar!

Skådespelaren och numera också pokerproffset Magdalena in de Betou drog ner applådåskor och skrattsalvor med dessa och andra dråpliga exempel på temat ”Män är bäst”. Seminariet vägg i vägg avhandlade det juridiska spörsmålet om prövningstillstånd i kammarrätt. Nej, det går inte att klaga på spännvidden under Svensk Juriststämma som nyss avhölls på Clarion Sign Hotel i Stockholm.
Under ledning av Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg var socialdemokraternas forna partiledare, miljöpartiets avhoppade språkrör och undertecknad inbjudna för att smågnabbas om varför kvinnor gör andra livsval än män.

Mona Sahlin och Maria Wetterstrand sjunker djupt ner i de bekväma fåtöljerna på den stora scenen. Själv kommer jag på mig med att mesigt sitta längst ut på kanten. Men ändå. Förklaringen till att vi tre har fått den äran är, enligt Ramberg, att vi är modiga kvinnor som har gjort medvetna livsval och därför är förebilder. Något ligger det väl i det.
Med den självsäkerhet som följer av många år i politikens centrum tog Sahlin bestämt ordet. Hennes viktigaste livsval var beslutet att som ung föda barn. Sahlins råd till den klart kvinnodominerade församlingen jurister löd sålunda: Vägra se en motsättning mellan att få barn och göra karriär!

Wetterstrand sa på sitt lätt aggressiva sätt många kloka saker, men vilket val i livet som hon rankade högst fastnade inte i mitt huvud. Apropå barn medgav Wetterstrand att det var först när hon blev mamma som hon insåg den stora poängen med att politiker bestämmer hur föräldraförsäkringen ska delas i stället för att föräldrarna får göra det själva. Hon insåg förmodligen inte att hon därmed gav uttryck för en sann förmyndarmentalitet. Och menade Wetterstrand verkligen att det är för att jag inte har några egna barn som jag ännu inte har förstått finessen med att politiker ska styra vuxna människors livsval?

Nu var det inte bråk och käbbel som var den bärande tanken bakom den här småputtriga övningen på stora scenen inför hundratalet förväntansfulla kvinnor, utan våra modiga livsval. Alltså duckade jag artigt för meddebattörernas provokationer, blickade ut över auditoriet och förklarade att mitt viktigaste val i livet gjorde jag på det glada 80-talet när jag efter en havererad skolgång läste upp mina usla betyg tillräckligt på Komvux för att på så vis få tillträde till juridiska fakulteten. Det var ingen självklarhet att jag på det sättet skulle bryta med släktens studieovana tradition, men utan den frigörelseprocessen hade jag aldrig varit där jag är i?dag. Även om mitt exempel ingalunda är unikt kan det kanske inspirera unga kvinnliga jurister till att finna det mödan värt med slitet som notarie eller biträdande jurist för att så småningom bli delägare i en advokatbyrå.

Om sanningen ska fram är det ändå inte alltid som hårt slit lönar sig. Lite hjälp av lyckliga tillfälligheter måste jag erkänna att jag själv har haft på min livs- och yrkesbana. Även om det bär emot att erkänna det.

Maria Abrahamsson, riksdagsledamot för Moderaterna