Karlskrona

Han räddade livet på sin kollega

Karlskrona Artikeln publicerades
Jan-Åke Sjöberg tillsammans med kollegan, och numera även hjälten, Patrik Lithander.
Foto: Citygross
Jan-Åke Sjöberg tillsammans med kollegan, och numera även hjälten, Patrik Lithander.

Fredagens jobbfika kunde ha blivit Jan-Åke Sjöbergs sista. Men en rådig insats från kollegan Patrik Lithander räddade hans liv.

Det är fredag eftermiddag och kollegorna Jan-Åke Sjöberg och Patrik Lithander sitter i fikarummet på Citygross i Karlskrona.

– Vi sitter och pratar när Jan-Åke plötsligt sätter i halsen, berättar Patrik.

Det är en bit knäckebröd som har satt sig på tvären:

– Han försöker hosta upp det men det går inte och snart blir han så röd, som den rödaste tomat i ansiktet och börjar grimasera. Och sen går han iväg.

Turligt nog har Patrik det färskt i minnet från HLR-utbildningen, att folk som sätter i halsen kan dra sig undan eftersom att de kanske behöver kräkas upp det som fastnat. Så Patrik går efter kollegan ut i det intilliggande köket. Men Jan-Åke blir bara rödare och rödare, och kippar efter luft. När Patrik inser att arbetskamraten inte kommer att få upp brödbiten för egen maskin rusar han till undsättning:

– Jag gick jag fram till honom och tryckte till rejält tre gånger. Efter tredje gången sa han till mig att det räckte och att biten hade lossnat.

Så genomför du HLR:

Efteråt satt de båda kollegorna kvar i fikarummet tillsammans i flera minuter. Helt tysta.

– Vi fattade ingenting. Det är knappt så jag kommer ihåg det faktiskt, säger Patrik och fortsätter:

– Vi avslutade i alla fall med en high five, och sen gick vi ner och jobbade.

Citygross i Karlskrona, där de båda arbetar, lade på fredagen ut en bild på sin Facebooksida där de hyllar Patrik Lithander och kallar honom för en hjälte. Själv är Patrik väldigt ödmjuk när han berättar om sin insats:

– Jag kände att jag var den enda där då, och gör inte jag något så gör ingen annan nåt heller.

Patrik och Jan-Eriks arbetsgivare har regelbundna HLR-utbildningar för personalen. Själv har Patrik varit med vid två tillfällen:

– Men jag är inte färdig för det. Man behöver hela tiden uppdatera sina kunskaper, säger han.

Fakta

HLR

Hjärt-lungräddning, som brukar förkortas HLR, är en första hjälpen-behandling som ges för att få igång hjärtverksamheten och andningen hos någon som har fått hjärtstopp. Ju tidigare bröstkompressioner och inblåsningar startas, desto större blir chansen att överleva ett hjärtstopp.

Källa: Vårdguiden.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.