Ytterligare en Kalmarbo hedras med egen gata

KALMAR Artikeln publicerades
Lisbeth Svensson och kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).
Lisbeth Svensson och kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

Ytterligare två personer förärades under helgen var sin gata i Kalmar.

De två som snart har en egen gata är triathlonnestorn Tomas Gustavsson och ordföranden för Ljungby hembygdsförening, Lisbeth Svensson.

Kommunalrådet i Kalmar, Johan Persson (S), lyckades med sin målsättning. Vid två tillfällen under helgen överraskade han två personer med var sin gata.

I samband med Ironmantävlingen ropades Tomas Gustavsson ned till målområdet för att, som det hette, intervjuas om tävlingens 25-åriga historia. Istället blev han uppvaktad med en egen gauskylt.

– Självklart är jag mycket hedrad, triathlontävlingarna är ju i mångt och mycket mitt livsverk, jag har kämpat hårt för att vara där vi är i dag med en älskad Ironman.

– Det viktigaste för mig är ändå att när jag nu uppmärksammas då är det samtidigt min kamp för att alla ska träna lite mer som lyfts fram. Jag brinner för folkhälsofrågorna och framför allt minitri är en folkhälsosport, säger Tomas Gustavsson.

I Ljungbyholm, på trappan till sockenmagasinet, skulle Johan Persson gratulera hembygdsföreningen på 80-årsdagen. Men en gatuskylt kom att spela huvudrollen.

– Hembygdens betydelse för människor ökar. I tider av globalisering, stress och en hel värld av intryck varje dag, året om blir den egna hembygden allt viktigare. Det fina arbete som Lisbeth Svensson har lagt ner vill vi uppmärksamma, förklarade Johan Persson

– Jag är oerhört rörd och mycket hedrad. Jag tror aldrig en representant för hembygdsrörelsen uppmärksammats på det här sättet. Gatuskylten kommer ju att påminna alla om hembygdsrörelsens betydelse, säger en glad Lisbeth Svensson.

FAKTA

De har tidigare fått gator uppkallade efter sig i Kalmar

2007 fick de första gatorna namn efter levande personer. Idén kom från kommunalrådet Johan Persson (S), som ville hitta ett sätt att tacka dem som hade gjort något bra för Kalmar.Gatorna i Ljusstaden eller Östra Vimpeltorpet: Lech Walesas gata, Alice Babs gata, Hans Villius gata, Raine Navins gata, Gunilla Skyttlas gata, Skotte Lindes gata, Gizella Pallays gata.Vid Ikea: Ingvar Kamprads gata.Vid Arenan: Nanne Bergstrands.I Läckeby: Ciddens väg, efter poeten Bengt ”Cidden” Andersson.Ljungbyholm: Olof Johanssons väg.Vid Jenny Nyström-skolan: Tomas Arvidssons gata.Vid nya Linnéuniversitetet: Agneta Bladhs plats.Vid Fredriksskans kommande byggnation: Kay Wieståls gata, Per Jarlbos torg, Ronny Nilssons gata.Hittills utnämnda men inte placerade vägar: Robert Gustafssons gata, Jeanette Erlandssons gata, Vicky von der Lanckens gata.

Visa mer...