Yrkesgrupperna som har lättast att få jobb i länet

KALMAR Artikeln publicerades

Lärare och andra pedagogiska yrken, läkare och sköterskor. Det är yrkesgrupperna som har lättast att få jobb i Kalmar län just nu.

Arbetsförmedlingen presenterade på onsdagen ny statistik över yrkesgrupperna som är mest efterfrågade i länet. Gemensamt för de flesta är att de kräver eftergymnasial utbildning eller gymnasial yrkesutbildning.

- Utbildning är en viktig nyckel på arbetsmarknaden som kan öppna många jobbmöjligheter. Gymnasieutbildning är ofta ett grundkrav och för den som har en gymnasial yrkesutbildning från bygg- och anläggningsprogrammet, fordons- och transportprogrammet, eller vård- och omsorgsprogrammet finns särskilt goda jobbmöjligheter, säger Mario Zetino, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Men en lång utbildning garanterar inte jobb i alla branscher. Konkurrensen på arbetsmarknaden är särskilt hård bland annat för informatörer, kommunikatörer och PR-specialister, uppger arbetsförmedlingen.

FAKTA

Yrken med stor brist på arbetskraft i länet fram till och med våren 2019

Fordonförare

Fordonsreparatörer

IT-specialister

Kockar

Läkare

Lärare

Slaktare och styckare

Specialistsjuksköterskor

Undersköterskor

Yrken inom bygg och anläggning

Källa: Arbetsförmedlingen Kalmar

Visa mer...

FAKTA

Yrken med stor konkurrens om arbetstillfällena

Informatörer

Kommunikatörer

PR-specialister

Personal- och HR- specialister.

Vaktmästare

Handpaketerare

Telefonister

Kontorsreceptionister

Källa: Arbetsförmedlingen Kalmar

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.