X-teams medhjälpare och kund överklagar dom

Kalmar Artikeln publicerades

Kalmar tingsrätt dömde kvinnan och mannen i det senaste målet om X-teams omfattande narkotikaverksamhet i kommunen. Nu vill kvinnan bli friad av Göta hovrätt. Mannen vill slippa att sitta i fängelse.

Det var i slutet av juli som det stod klart att elva personer, däribland två kvinnor, dömdes till olika straff som en följd av de stora mängder narkotika som mc-gänget Bandidos supportergrupp i Kalmar hanterade.

Kvinnorna är nära anhöriga till X-teams ledare, härmed kallad Mattias, som enligt avlyssnad kommunikation hade som mål att se till att familjen gjorde en ekonomisk klassresa.

Mattias bodde under en tid hos en av kvinnorna och disponerade ett rum i lägenheten. Han ska också ha haft egen nyckel och kom och gick som han ville.

Kvinnan hävdade under rättegången att hon var sällan i hans rum och att hon därför inte visste om han förvarade narkotika eller pengar där. Hon har också vidmakthållit att hon varken känner till något om X-team eller har sett gängets tröjor.

Pengarna som swishades till hennes konto är antingen insättningar för andrahandshyror och underhållspengar eller så är det kunder på hennes jobb som gett dricks till henne, hävdar kvinnan.

Att polisens utredare hittade en bild i hennes mobil som visar en X-team-tröja, en dödskalle och ett stort antal sedlar, förklarar hon med att det var inte hon som tog den.

X-team hanterade stora mängder knark och pengar under den korta tiden gänget härjade i Kalmar och närliggande kommuner.
X-team hanterade stora mängder knark och pengar under den korta tiden gänget härjade i Kalmar och närliggande kommuner.

Av polisens utredning framgår det att Mattias och kvinnan använde ordet ”strumpor” när de i själva verket pratade om haschkakor. Under ett av de avlyssnade samtalen säger hon bland annat att hon ska stoppa ”strumporna hon brutit av från ett strumppaket i en handdocka”.

Det anser Kalmar tingsrätt visar att kvinnan var väl medveten om att X-teams ledare förvarade narkotika och pengar från försäljningen i rummet. Genom att tillåta honom göra det samt genom att ta emot diverse överföringar via Swish har hon, enligt domen, främjat brottsligheten.

Kvinnan var inte tidigare straffad och levde under ordnade sociala förhållanden, vilket tingsrätten tog hänsyn till. Påföljden blev därför inte två månaders fängelse utan villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Kvinnan har nu överklagat domen och menar att tingsrätten inte gjorde en korrekt bedömning. Hon anser att det mot hennes förnekande inte är styrkt att hon gjort sig skyldig till brottslig gärning.

Utöver kvinnan har också en 47-årig man överklagat domen. Han förvarade 128 gram cannabis i sin bostad och utredningen visade att narkotikan med stor sannolikhet kom från partiet som X-team sålde vidare till sina kunder.

47-åringen dömdes för narkotikabrott till en månads fängelse och skyddstillsyn, men han menar att han aldrig haft för avsikt att överlåta knark till andra. Han vill därför att hovrätten mildrar påföljden så att han inte behöver sitta i fängelse.