Annons

Webbo överklagar vitet för störande plastberg

Anders Lundberg, Webbo KB, överklagar Kalmar kommuns vite om totalt 170 000 kronor i månaden. Och någon plast har han inte städat upp ännu. "Ingen idé att stressa", säger han.
Påryd • Publicerad 20 mars 2017 • Uppdaterad 6 december 2021

Överklagandet skickades i till kommunen i söndags och här lovar Lundberg att plasten kommer att flyttas, att han ska skaffa skadedjursbekämpare och att industritomten ska städas av och stängslas in - allt före den 1 maj förutsatt att inget vite faller ut.

Vidare hänvisar han städning av skrot på tomten till fastighetsägaren som han hyr fabriken av och menar att kommunen borde delge denne att få undan skrotet före den 1 juni.

Annons

Miljökontoret var ute och tittade på anläggningen i förra veckan. Då hade inte mycket hänt i fråga om städning runt fabriken.

Anders Lundberg är än mer precis - det har inte hänt något alls. Han är arg och jobbar på ett avtal med en ny delägare.

– När miljö- och hälsa kom delgav jag dem på ett hårt sätt mina synpunkter. Jag planerar att sälja hälften till en annan kille i branschen och när det är klart ska vi städa av allt och stänga lokalen. Efter det söker vi tillstånd för en pyrolysmaskin. Att överklaga ger mig ett andrum. Jag tänker inte betala några viten, säger Anders Lundberg.

Om planerna går i lås tänker han börja flytta in återvinningsplasten in i fabriken i helgen. Han tror att det kan ta en till två veckor. Att det inte skett tidigare förklarar han med att trucken har gått sönder och kostar en del att laga. Han har också svårt att se brådskan.

– Det finns inga flugor på vintern. Och att städa utanför är bara meningslöst arbete innan vi har fått in plasten. Det är ingen idé att stressa. Om alla lugnar ner sig så är det inga problem.

Han menar att om företaget sätts i konkurs så får kommunen plasten i knät.

– Det är 4 000 ton plast därute som ingen vill köpa. Jag kan låta det gå i konkurs och då blir jag personligen skyldig vitena. Det blir kanske 200 000 kronor.

Skulle det hända blir plasten inte i första hand kommunens problem, men kanske i tredje.

– I första hand är det verksamhetsutövaren och i andra hand fastighetsägaren som blir ansvarig. Men till syvende och sist kan det hamna i kommunens knä ändå. Men kommunen är inte skyldig att sanera, säger Eva Jansson, chef på miljökontoret.

Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att om plasten inte flyttats in i fabriken före den siste mars, så faller vitet ut.

Annons

Problemen på plaståtervinningen började i somras. Grannarna besvärades av flugor, råttor och stank.

En pyrolysmaskin omvandlar plast till olja.

Barometern 11 februari
Barometern 11 februari
Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons