Räddningsledaren: "Vi ser ingen risk att det ska ske någon explosion”

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Magnus Strömberg

På tisdagskvällen ödelade en brand ett helt kvarter i Berga industriområde.

Först över 24 timmar senare var räddningstjänsten på väg att lämna platsen.

Då bedömde man att det inte längre fanns någon explosionsrisk på området.

– Det är betydligt lugnare på platsen och vi ser ingen risk att det ska ske någon explosion", säger Daniel Åström, räddningsledare och yttre befäl på Kalmar brandkår, vid 21.20-tiden på onsdagskvällen.

Då hade det gått lite mer än 24 timmar sedan en uppringare slagit larm om branden som kom att ödelägga ett helt kvarter – och uppskattningsvis 230-240 bilar – i Berga industriområde.

På grund av att stora värden förstörts rubricerar polisen händelsen som grov mordbrand. Det betyder nödvändigtvis inte att något brott har begåtts, utan i stället handlar det om att kunna göra vissa utredningsåtgärder och en teknisk undersökning.

Den tekniska undersökningen räknar Kalmarpolisen med att kunna genomföra på tisdag, det vill säga efter påskhelgen, när området har svalnat.

På onsdagskvällen hävdes de yttre avspärrningarna vilket bland annat innebar att Engelska vägen öppnades upp för trafik igen.

– Nu avslutar vi från räddningstjänsten och då lämnar vi över bevakningen till ägarna/nyttjandehavarna. Då är det de som ansvarar för bevakningen. Försäkringsbolaget har gått in så det kommer att finnas väktare på plats och Ocab kommer att hägna in området för att inte få in några obehöriga, säger han.

Brinner det fortfarande?

– Det pyr på på vissa ställen och det är rasrisk, så det går inte att gå in. Det får slockna efterhand eller när man kör med maskiner och river. Det finns inte så mycket brännbart kvar om man säger så utan det är bara rester, säger Daniel Åström.

Vad som orsakade branden är fortfarande okänt.

LÄS MER: Här hittar du alla våra artiklar om branden på Berga industriområde