"Vi behöver inte vara rädda för det vi stoppar i oss"

Kalmar Artikeln publicerades

Jonas Stockman räknade till 23 E-ämnen i rostbiffwrapen som kompisen köpte.

Enligt universitetslektorn är det inget konstigt.

Jonas Stockman bor i Ulricehamn och fick i dagarna en bild skickad till sig av en vän som bor i Kalmar. Bilden föreställde ingredienslistan till en wrap med rostbiff som vännen köpt i en butik i Kalmar.

– Jag skrek rakt ut och frågade om han verkligen hade ätit mackan, säger Jonas Stockman.

Anledningen till Ulricehamnsbons reaktion var antalet E-nummer som stod med bland wrapens ingredienser. Jonas Stockman räknande till totalt 23 E-ämnen och enligt honom ska kompisen ha fått riktigt ont i magen efter att ha tuggat i sig rostbiffwrapen.

– Jag tycker att det är helt sjukt. Wrapen har mer ingredienser än en hemlagad köttfärssås.

Universitetslektorn Anna Blücher som jobbar på institutionen för kemi och biomedicin på Linnéuniversitetet är däremot inte lika tagen av wrapens alla ingredienser.

– E-ämnen krävs både för wrapens hållbarhet och dess konsistens. Troligtvis finns det också bakpulver i brödet som också det har ett E-nummer.

E-ämnen är tillsatser som är beprövade och godkända för användning inom EU:s gränser. Både konserveringsmedel, sötningsmedel och färgämnen benämns med ett E-nummer och de som används i livsmedel vi äter är ofarliga.

– Lagar du en majonnäs hemma använder du en äggula. Men att använda äggula i en industri som massproducerar majonnäs är ohållbart. Istället använder industrierna sojabönor eftersom att de innehåller samma typ av ämne som finns i äggulan. Ämnet benämns med ett E-nummer oavsett om det kommer från äggulan eller sojabönan. Bara för att det har ett E-nummer är det inte farligt, säger Anna Blücher.

Universitetslektorn menar att det är ett stort problem att människor i dag uttalar sig om just e-ämnen utan att egentligen veta vad de pratar om. Många verkar ha uppfattningen om att E-ämnen skulle vara något farligt och något att undvika. Anna Blücher menar att det finns en stor fara i att tro på allt som står i inlägg på sociala medier eftersom att det lätt kan skapa en rädsla och oro.

– E-ämnen är varken nyttigt eller onyttigt. Men det är ofarligt. De behövs för att maten ska hålla sig ätbar och för att räksalladen ska få den konsistens vi önskar. En vattning räksallad är det ingen som vill ha. E-ämnen kan också skydda oss från att bli matförgiftade av exempelvis rött kött. Vi behöver inte gå runt och vara rädda för det vi stoppar i oss.

Fakta

E-ämnen

E-ämnen är tillsatser som är beprövade för användning inom EU.

Tillsatser används av många olika skäl, oftast för att förenkla användningen av vissa matvanor och för att öka hållbarheten.

Vissa tillsatsämnen förekommer naturligt i vissa matvaror medan andra är framställda på konstgjord väg.

Tillsatserna ha enbart en effekt på maten, inte på konsumenterna.

De vanligaste tillsatserna är antioxidanter, konserveringsmedel, färgämnen, sötningsmedel, smaktillsatser, emuleringsmedel, förtjockningsmedel och geleringsmedel.

Visa mer...