Vattnet steg och steg – 2017 var året då havet reste sig

Kalmar län Artikeln publicerades

Plötsligt steg vattnet i Kalmarsund. Oväntat, otäckt och på ett sätt ingen hade sett i våra trakter på väldigt många år. En av årets mest uppmärksammade nyhetshändelser kom på 2017 års fjärde dag.

”Kustbor kunde bara se på när vattenlinjen piskades fram av hårda nordostliga vindar flera meter upp på det som tidigare varit land.”

Bryggor slets loss eller slogs sönder, båtar kom på drift, hus översvämmades och kustbor kunde bara se på när vattenlinjen piskades fram av hårda nordostliga vindar flera meter upp på det som tidigare varit land. En äldre man räddades av tappra brandmän sedan han fastnat i sin bil under vattenytan vid Drag – som helt plötsligt stod i fokus för svensk nyhetsrapportering. Dramatiken var total och det tog lång tid att summera alla de skador som uppstod när sundet forsade in över land bara några dagar efter det år då mycket ironiskt nog istället hade handlat om bristen på vatten.

Nu steg nivån i Kalmarsund med mer än en meter, där Oskarshamn var värst med +116 centiemter och området kring Drag och Revsudden var extra utsatt. När vi nu kan summera nyhetsåret 2017 ser vi att det inte var mycket som överträffade läsningen den där översvämmade vinterdagen.

När jag nu tar ett kliv tillbaka och försöker se bortom detaljerna och hitta mönster i nyhetsrapporteringen under det år som vi snart lämnar konstaterar jag att 2017 inte kan ses som en solitär. Som alla år bär detta på ett arv från tidigare år – och en framåtriktning som i sin tur blir ett arv till kommande år.

Hela hösten har protester och demonstrationer krävt att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas – här utanför Lars Kagg i Kalmar.
Foto: Mats Holmertz
Hela hösten har protester och demonstrationer krävt att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas – här utanför Lars Kagg i Kalmar.

Den stora flyktingvågen hade nu bytt skepnad och under 2017 förvandlats alltmer till frågor om asyl och integration från att först nästan enbart handlat om hur många vi kan ta emot och var vi kan placera dem.

Sexuella ofredanden och övergrepp som satte Kalmar på världskartan första dagen i januari 2016 övergick 2017 till större frågor om trygghet, lagstiftning och polisiär närvaro.

”Den tragiska händelsen i Skrika lämnade ingen oberörd och har lett till diskussioner och påtryckningar på regeringsnivå.”
Sorgen, ilskan och tankarna var påtagliga efter den tragiska dödsolyckan i Skrika utanför Fliseryd. Dagarna efter olyckan då en far och dotter omkom och maken till dottern skadades svårt förvandlades vägen till en minnesplats.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Sorgen, ilskan och tankarna var påtagliga efter den tragiska dödsolyckan i Skrika utanför Fliseryd. Dagarna efter olyckan då en far och dotter omkom och maken till dottern skadades svårt förvandlades vägen till en minnesplats.

På fler än ett sätt bar 2017 sorgekant. Kraschen i Skrika utanför Fliseryd några dagar efter midsommar skakade alla. En far och dotter dog i olyckan som vållades av en påverkad 58-åring, känd för en lång rad incidenter tidigare. Mannen häktades i sjukhussängen och dömdes senare till fem års fängelse. Den tragiska händelsen i Skrika lämnade ingen oberörd och har lett till diskussioner och påtryckningar på regeringsnivå.

Blommor och ljus på bryggan vid Linnéasjön i slutet av augusti. Det var här en gymnasieelev drunknade i samband med en skolaktivitet.
Foto: Jan Stenqvist
Blommor och ljus på bryggan vid Linnéasjön i slutet av augusti. Det var här en gymnasieelev drunknade i samband med en skolaktivitet.

Drunkningen av en skolelev från Åkrahällsskolan i Nybro i slutet av augusti, under en elevaktivitet i Linnéasjön, rörde också upp känslorna och skapade många frågor.

Zaida Catalán begravdes i Kalmar Domkyrka.
Foto: Johanna Eriksson
Zaida Catalán begravdes i Kalmar Domkyrka.
”Zaida Catalán begravdes värdigt, vackert och kärleksfullt i Kalmar Domkyrka.”

Skakande var även mordet på FN-medarbetaren och den förre länspolitikern Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa i mars, ett övergrepp med ett brett internationellt eko. Zaida Catalán begravdes värdigt, vackert och kärleksfullt i Kalmar Domkyrka i maj och jordfästes i Gärdslösa kyrka i november. Men familjens kamp för rättvisa och sanning fortsätter.

Just en sådan kamp förde morddömde Kaj Linna och Kalmaradvokaten Thomas Magnusson. Linna, som satt fängslad på Kalmaranstalten dömd för rånmordet i Kalamark utanför Piteå 2004, fick till slut sin upprättelse och släpptes fri. Samma kväll landade han på flygplatsen i Kalmar och återförenades med sin flickvän från Växjö. Ett av årets mest omskrivna rättsfall.

Det finns gott om enskilda händelser som dyker upp i minnet när 2017 summeras. Den stora skogsbranden i Nybro kommun, fabriksbränderna i Högsby och Järnforsen i maj och juni, restaurangbranden i Borgholm i juli och Ica-branden i Sandvik. Även den plötsliga översvämningen efter en läcka i centrala Kalmar i mitten av juli gör sig lätt påmind, då delar av stadsdelen Malmen förvandlades till en mindre sjö. Grundstötningen av berusade ryska sjöbefäl på ett fartyg utanför Oskarshamn under hösten var också något utöver det vanliga.

”I maj kunde vi konstatera både ett rejält snöfall över länet och årets svenska värmerekord på 30,1 grader uppmätt i Oskarshamn.”

Året vi lämnar bakom oss var också året då E22:an utanför Rinkabyholm stod klar, länet till slut fick en ny landshövding i Thomas Carlzon – och vi med bara några veckors mellanrum i maj kunde konstatera både ett rejält snöfall över länet och årets svenska värmerekord på 30,1 grader uppmätt i Oskarshamn.

Utöver det: byggboom, en försmak av valåret, en lång rad folkfester i form av konserter, festivaler, lopp och andra evenemang – där Wings for life i Kalmar gjorde sin avskedsföreställning.

”Terrorn kröp brutalt och otäckt nära oss själva och våra nära och kära.”

Kalmar län må vara en avkrok som det påstås ibland både lite här och där, vi är ändå inte isolerade från det som händer på ett större plan. Terrordådet i Stockholm i april, när en man körde in en lastbil på gågatan utanför Åhléns, var i globalt perspektiv ingen unik händelse, men med svenska mått mätt något som gjorde att terrorn kröp brutalt och otäckt nära oss själva och våra nära och kära.

Tungt beväpnade poliser vid Centralstationen i Kalmar sedan säkerhetsläget höjts efter terrordådet i centrala Stockholm i april.
Foto: Paul Madej
Tungt beväpnade poliser vid Centralstationen i Kalmar sedan säkerhetsläget höjts efter terrordådet i centrala Stockholm i april.

Som tidning är vår uppgift att skildra, förklara och analysera. I vårt uppdrag ingår att sätta saker i sitt sammanhang för att skapa en djupare förståelse, en bredare debatt och en mer nyanserad bild. Samhällsnyttan är vårt fokus.

I år har vi tagit stora grepp kring den allt mer utbredda drogliberaliseringen och den grövre brottsligheten vi sett i form av en sällan skådad rånvåg. Vi har bland annat granskat den privata omsorgsaktören Norlandia, synat den nya storsponsorn Kambua och belyst slarvet med upphandlingar i Emmaboda kommun.

Ledningen för Norlandia på väg in till mötet med omsorgsnämnden i Kalmar efter Barometerns granskning.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Ledningen för Norlandia på väg in till mötet med omsorgsnämnden i Kalmar efter Barometerns granskning.

Vi har berättat om utsatta och svaga grupper i samhället, grupper som inte alltid har så lätt att göra sig hörda. 2017 är ett år av LSS-upprop, vass kritik mot Försäkringskassans hantering av sjukskrivna, asylsökande flyktingar som kastas mellan hopp och förtvivlan, vårdpersonal som sätter ned foten och säger stopp till politiker och ledning – och inte minst höstens #metoo-våg.

En hel del är inte unikt för just Kalmar län, men det är exempel på större rörelser som är levande och kraftfulla även här.

Rörelser som rullar in även i valåret 2018.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.