Vårruset redo för sitt premiärlopp

Kalmar Artikeln publicerades

Musikquiz, aktiviteter, tävlingar och picknick i gröngräset. Det lockar Vårruset med när det är dags för premiär på torsdagen. Och så ett femkilometerslopp förstås.

Det är ju loppet som är huvudsaken, egentligen. Fem kilometer i södra Kalmar med start och mål i Kalmarsundsparken. Lokala arrangörer är Högby IF och FIK Färjestaden, som fick frågan från Vårruset i Stockholm.

– Det fanns egentligen ingen tvekan. Det är ju lite speciellt eftersom 15 kronor av anmälningsavgiften går till Barncancerfonden, så vi kände att vi ville hjälpa till, säger Jonne Svensson från Högby IF.

Runt 700 kvinnor är anmälda i dagsläget.

– Vi hade kanske hoppats på några fler, men vi brukar ju kunna ha 1 000 - 1 500 anmälda på andra lopp och det här är bara för tjejer, så det kanske är naturligt att det blir lite färre, säger Jonne Svensson.

Samtidigt lever hoppet om fler anmälningar, om förutsättningarna blir bra.

– Det har ju varit kallt, men blir det bra väder kan det komma ganska många efteranmälningar, konstaterar tävlingsledaren Calle Nilsson, från samma förening.

Blossom Tainton Lindqvist håller i loppet och kringaktiviteterna från scenen i Kalmarsundsparken. Men runt banan är det funktionärer från föreningarna som står för guidningen. Inga vägar kommer att spärras av, vilket gör att det krävs lite för att hålla säkerheten hög.

– Vi har ett stort antal trafikvakter som lotsar över de vägar som ska korsas på det södra området. Totalt har vi 40-50 funktionärer under kvällen, säger Jonne Svensson.

Loppet är som bekant inte det enda för enbart kvinnor som arrangeras i Kalmar i maj. Om bara ett par veckor är det dags för Drottning Margaretaloppet. Men Calle Nilsson tror inte att det är någon konkurrenssituation.

– Femkilometerslopp är lite av en happening och det är ju ändå tre veckor emellan. Så jag tror att det finns utrymme för båda loppen, säger han.

Runt 17.30 ska området med kringaktiviteter vara klart och startskottet går klockan 19.

Gilla, kommentera och dela gärna artikeln nedan.