Varmaste februaridagen i Kalmar sedan mätningarna startade

KALMAR LÄN Artikeln publicerades
Vårkänslorna spirade på lördagen.
Vårkänslorna spirade på lördagen.

SMHI:s mätstation på Kalmar flygplats visade 13,6 grader som mest på lördagen, det är den högsta februaritemperaturen som uppmätts där sedan mätningarna startade. Ändå var platsen inte varmast i länet.

Lördagen bjöd på ett fantastiskt vårväder i länet med solsken och höga temperaturer. Allra varmast i Kalmar län, och hela Sverige, var det i Oskarshamn. Där visade termometern 14,8 grader, landets högsta notering i år.

Det är ett lågtryck över Atlanten som drivit in milda vindar över stora delar av Sverige. Men lördagens rekordvärme var oväntad även för meteorologerna.

– Det blev ännu varmare än vad våra prognoser talat om, det berodde på att solen var framme mer än vi räknat med, säger Moa Hallberg, meteorolog vid SMHI.

Mätstationen vid Kalmar flygplats noterade på lördagen den högsta februaritemperaturen sedan mätningarna där startade år 1996. Det gamla rekordet sattes 1998 och var 12,2 grader.

I dag väntas temperaturen ligga strax under tio-strecket. De kommande dagarna ska bli ytterligare något svalare.

FAKTA

Väderrekord

13,6 grader är nytt februarirekord för Kalmar flygplats.

Den högsta februaritemperaturen som någonsin uppmätts av SMHI i Sverige är 16,5 grader. Det registrerades i Västervik och Ölvingstorp den 18 februari 1961.

Visa mer...

Vad har du sett för vårtecken? Skicka dem till oss här:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.