Vänstern: ”Vi förklarar krig mot plasten”

Kalmar Artikeln publicerades
Bertil Dahl, Joel Rydh och Jens Körge presenterade deras klimat- och miljöarbete för att få en klimatsmartare kommun.
Foto: Fanny Bäck
Bertil Dahl, Joel Rydh och Jens Körge presenterade deras klimat- och miljöarbete för att få en klimatsmartare kommun.

Hållbara transporter, fossilbränslefri kommun 2030, Sveriges bästa vattenkommun och en klimatsmart kommun. De är de punkter som Vänsterpartiet vill satsa på för att få en klimatsmart kommun.

Vänsterpartiet presenterade under tisdagseftermiddagen sin satsning på kommunal kärnverksamhet inför valet. De vill att man ska ha ett miljötänk inför alla beslut som tas i kommunen och värna om alla gröna ytor.

– I dag när vi planerar och bygger så tar vi alldeles för mycket gröna ytor, de måste vi vara rädda om. Så därför behövs ett miljötänk på all samhällsplanering, säger Bertil Dahl, kommunalråd.

Han förklarar att för att ha det miljösmarta, gröna tänket så kommer det att krävas en hel del resurser och kunskap, men att det är något som skulle kunna ha väldigt stor betydelse för utvecklingen av Kalmar kommun.

Bertil Dahl berättar även vikten av att få bort den stora platskonsumtionen. De har börjat en inventering för att få bort plasten.

– Vi förklarar krig mot plasten, den översvämmar våra hav och finns överallt. Vi måste ha miljöanpassad plast och få bort en hel del av den i dag, säger Bertil Dahl.

En annan av Vänsterpartiets punkter i deras klimat- och miljöpaket är att satsa på solcellsanläggningar.

– Konkret så vill vi att det byggs 30 kommunala fastigheter med solcellsanläggningar innan 2019 är slut, säger Joel Rydh, åttonde namnet på listan till kommunvalet.

En annan viktig fråga som Vänsterpartiet lyfter är kollektivtrafiken. De vill se en större satsning på kollektivtrafiken med fler turer och lägre priser och minskat behov av bilåkandet. De vill att man fortsätter satsa på cykelvägar och den gröna kommunen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.