Därför får Alliansen färre mandat – trots att de fick fler röster

Kalmar län Artikeln publicerades
Anders Henriksson (S) och Christer Jonsson (C).
Anders Henriksson (S) och Christer Jonsson (C).

Landstingets valkretsindelning kombinerat med att partierna går till val som enskilda partier. Det är två huvudskäl till varför S och V får fler mandat i Kalmar län trots att de fyra Allianspartierna tillsammans fick fler röster.

För tredje gången under 2000-talet, precis som vid valen 2002 och 2006, stämmer inte antalet röster med antalet mandat i landstingsvalet.

I årets val fick, enligt valnattsräkningen, de fyra Allianspartierna tillsammans 64 872 röster, vilket gav dem 28 mandat.

S-V fick tillsammans 63 766 röster, vilket räckte till 29 mandat.

Totalt fördelas 67 mandat till landsting/regionfullmäktige. Av dessa är 60 fasta mandat och sju utjämningsmandat.

En stor anledning till skillnaden mellan antalet röster och antalet mandat är att landstingsvalet sker i sex valkretsar/distrikt. Varje krets har ett antal fasta mandat att dela ut. Det innebär att ett mandat för partier i exempelvis krets 1 kan kräva 1 000 röster, i någon av de övriga kretsarna kan samma mandat kräva endast 800 röster.

 

Antalet valkretsar påverkar hur mandaten i landstinget fördelas. Valkretsarna tillsammans med det faktum att partierna går till val enskilt och inte i samverkan kan ge resultatet att flest röster inte får flest mandat.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Antalet valkretsar påverkar hur mandaten i landstinget fördelas. Valkretsarna tillsammans med det faktum att partierna går till val enskilt och inte i samverkan kan ge resultatet att flest röster inte får flest mandat.

Partier som fick färre röster än vad som krävs för mandat blir utan. Har partiet riktig otur kan det ha röster i samtliga kretsar utan att få mandat.

När alla röster och alla mandat räknats samman fördelas ytterligare sju så kallade utjämningsmandat. Dessa sju utjämningsmandat delas ut för att skapa större rättvisa i antalet mandat per parti och delas ut efter en särskild beräkningsmetod.

För att antalet röster totalt i landstinget mer rättvist skulle avspeglas i antalet mandat krävs både att landstinget endast är en enda valkrets och att samarbetspartier går till val med en gemensam lista/valsedel.

Landstingsvalet

Utjämningsmandat

Det svenska valsystemet är proportionellt. Det innebär att fördelningen av mandat mellan partier ska så nära som möjligt stämma överens med vilka partier väljarna röstat på. För att valresultatet så nära som möjligt ska bli proportionellt finns utjämningsmandat vid valkretsindelade val. Om något parti fått färre mandat när partiets fasta mandat summerats än vid totalfördelningen, (efter det att eventuell återföring och tilldelning av återförda mandat har skett), har partiet rätt till utjämningsmandat.

Den jämkade uddatalsmetoden

Det första jämförelsetalet fås genom att varje partis röstetal (totala antalet röster) delas med 1,2*. Det parti som har högsta jämförelsetalet får det första mandatet i valkretsen.

Visa mer...

Landstingsvalet

Valdistrikt och mandat

Distrikt/valkrets 1: Västervik: 9 fasta mandat, två tilldelade utjämningsmandat till S och V.

2: Hultsfred, Vimmerby: 7 fasta mandat, 1tilldelat utjämningsmandat, till S.

3: Högsby, Mönsterås, Oskarshamn: 11 fasta mandat, 1 tilldelat utjämningsmandat till L.

4: Emmaboda, Nybro, Torsås: 9 fasta mandat, 2 tilldelade utjämningsmandat till S och V.

5: Kalmar: 17 fasta mandat, 1 tilldelat utjämningsmandat, till SD.

6: Borgholm, Mörbylånga: 7 fasta mandat, inga utjämningsmandat.

Totalt 60 fasta mandat + 7 utjämningsmandat.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.