Annons

Valintervjun: Moderaten som har sett cancervården inifrån

Hon har nästan växt upp på ett sjukhus i Västervik, men ville ändå inte in i landstinget. Då blev hon inkryssad som moderat förstanamn.
Cancervården är hjärtefrågan, byggd på egen erfarenhet.
Kalmar • Publicerad 4 augusti 2018 • Uppdaterad 7 september 2018
Kommunikationer, utbildningar och företagande. Det är moderaten Malin Sjölanders priolista för länet. "Jag kör från Västervik till Kalmar varje dag, och med en bättre E 22 skulle det gå hyfsat fort, det gör det inte i dag."
Kommunikationer, utbildningar och företagande. Det är moderaten Malin Sjölanders priolista för länet. "Jag kör från Västervik till Kalmar varje dag, och med en bättre E 22 skulle det gå hyfsat fort, det gör det inte i dag."Foto: Mats Holmertz

Malin Sjölander är numera varm i landstingskläderna. Hon är oppositionsråd sedan 2015, men det var inte förstavalet.

– 2010 skulle jag fylla upp landstingslistan som ung kvinna, berättar hon när Barometern-OT träffar henne utanför Danska Wienerbageriet i Kalmar.

Annons

Varför ville du inte?

– Hela min släkt har jobbat inom landstinget, så jag tyckte vi var klara med det. I stället blev jag inkryssad som förstanamn.

Hur kom det sig?

– Sjölander var väl ett känt namn. Redan som femåring gick jag Lucia på mentalsjukhuset Norra sjukhuset, där både farmor och pappa jobbade. En ganska ovanlig uppväxtmiljö, som jag aldrig skulle vilja byta ut.

Vad hände sedan?

– Jag hamnade i landstingsstyrelsen där jag hade hyfsat låg svansföring. Landstinget är en enorm organisation, med många fackuttryck och hög kunskapsnivå. Det är väldigt lätt att bli genomskådad om man inte vet vad man pratar om.

– Men jag insåg snabbt att det här var skitskoj.

Vilken är valets viktigaste fråga för dig?

– Att vi får fler som jobbar. Jag tänker på ungdomar som inte fullföljer gymnasiet, nyanlända som måste hitta sin plats i samhället och komma ut i jobb. Vi kan inte ha två parallella samhällen.

Vad gör ditt parti för att det ska bli verklighet?

Annons

– I Kalmar län finns många småorter, men vi måste kunna pendla för att hålla i gång industri och offentlig sektor. I dag är det svårt, det är för dåliga vägar och järnvägarna håller inte.

Sedan två år har cancervården blivit en av Malin Sjölanders hjärtefrågor.

"Jag har direkt patienterfarenhet och kan se felaktigheter, till exempel rehabiliteringen som är nästan obefintlig.”Malin Sjölander  har sett cancervården inifrån.
"Jag har direkt patienterfarenhet och kan se felaktigheter, till exempel rehabiliteringen som är nästan obefintlig.”Malin Sjölander har sett cancervården inifrån.Foto: Mats Holmertz

– Det beror på att jag själv fick göra den resan.

Vad hände?

– Jag fick livmoderhalscancer och var ganska illa däran.

Det var först i vintras som hon började berätta.

– Jag ville inte ha sympatipoäng, så det fick inte vara kopplat till valrörelse eller annat.

– Men det är en viktig erfarenhet för mig i mitt jobb. Jag har direkt patienterfarenhet och kan se felaktigheter, till exempel rehabiliteringen som är nästan obefintlig.

– Som politiker äger man en stark röst, den måste man använda. Och sedan jag började berätta har folk hört av sig.

– Hur känns det när behandlingen ska börja? Hur känns det när cytostatika sprutas in i blodet? Det kan du inte fråga en läkare om.

Annons

Vad ger du för betyg till länets cancervård?

– Den är utspridd på många olika enheter och på många olika discipliner, det som var mest frustrerande var att jag inte hörde hemma någonstans inom sjukvården.

– Ett cancercentrum i Västervik och ett i Kalmar skulle behövas.

Hedersproblematik är en annan hjärtefråga för Malin Sjölander.

– Vi har faktiskt flera barnäktenskap i lilla Västervik, som har släppts igenom systemet för att man försöker göra gott och rätt inom politiken. Det gör mig riktigt förbaskad.

Du blir förmodligen nytt regionråd. Hur ska länet dra åt samma håll?

– Självklart ska vi inte ha någon dragkamp mellan Kalmar och Västervik, länets kommuner måste göra saker tillsammans. Till exempel inom turismen, en av våra största näringar, skulle vi kunna göra mycket mer.

Vilken är länets viktigaste framtidsfråga?

– Utbildningsnivån är den stora knäckfrågan.

Moderaterna i Kalmar län har ett turbulent år bakom sig. Västervikskollegan Harald Hjalmarsson är föremål för brottsutredning och i Kalmar har partiet varit djupt splittrat. En ung valledare hoppade av, precis som MUF:s distriktsordförande Alice Sigfridsson.

Annons

Hur ser du på allt som hänt inom ditt parti?

– Det här är några få situationer, och det är tragiskt för de inblandade, men det finns en himla massa andra medlemmar som är taggade inför valrörelsen.

Påverkar brottsundersökningen mot Hjalmarsson ert förtroende?

– Det vet vi inte förrän på valdagen, det är möjligt. I Västervik är det väldigt delat, en del tycker att det är en storm i ett vattenglas, andra är förbaskade.

Du står femma på riksdagslistan, med fyra män framför. Vad tycker du om det?

– Det är demokrati, det är så vi har röstat. I grund och botten var det varannan damernas på riksdagslistan, men på nomineringen presterade männen något bättre. Vi tjejer måste bli lite vassare.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons