Marcus Oscarsson: ”Ebba kan bli valets stora segerdrottning”

Kalmar Artikeln publicerades
Ebba Busch Thor (KD).
Foto: Johan Nilsson/TT
Ebba Busch Thor (KD).

Kristdemokraterna har gått tillbaka i varenda val detta årtusende. Sällan har talesättet "vinna eller försvinna" varit så passande i politiken som för Ebba Busch Thor 2018.

Valkvällen 2014 blev inget undantag - återigen backade KD i stöd hos väljarna. Toppnoteringen på 11,8 procent från valet 1998 med Alf Svensson som partiledare är partiets golden days. 2002 backade man till 9,2 procent, 2006 till 6,6 procent och 2010 till 5,6 procent. Och 2014 blev det endast 4,6 procent för KD.

Den tydliga och långvariga tillbakagången under flera partiledare talar för att Kristdemokraterna har strukturella och imagemässiga utmaningar. Som ett litet parti och dessutom i konkurrens med hela sju andra partier har KD även stort behov av att sticka ut och slå igenom mediebruset och för att lyckas med det krävs mycket mod. Som tur är för KD är partiet något av den modigaste eleven i klassen. KD var det första av alla partier efter SD att gå ut med krav på minskad flyktingmottagning. KD var även först ut med att lämna den omtalade Decemberöverenskommelsen.

Marcus Oscarssons valanalys

Kristdemokraterna

Valslogan: Du ska kunna lita på Sverige

Partiledare: Ebba Busch Thor

Ideologi: Socialkonservativt, kristdemokratiskt

Betonar: Sjukvården, äldreomsorgen, hårdare tag mot brottsligheten

Regering: Eftersträvar en Alliansregering

Visa mer...

Nu krävs återigen mycket mod för att ta sig över 4-procentspärren och stanna kvar i riksdagen. Ända sedan årsskiftet 2014/2015 har partiet legat under spärren sett till opinionsmätningarnas månadssnitt. I ett sådant läge behövs en partiledare som Ebba "går-genom-rutan" Busch Thor. Karismatisk som få inom politiken och med ett intensivt tonfall har hon en förmåga att fånga TV-tittarna.

Och hon har redan bevisat att hon är en effektiv kampanjare. Eller vad sägs om hennes enda nationella val hittills - EU-valet 2014. Många kanske har glömt det idag men KD låg rejält back i mätningarna. Men Ebba bjöd på en livlig och färgstark valrörelse och dök bland annat upp med en söt griskulting på valaffischerna. Tillsammans med en envis journalist som ville till Bryssel såg hon därefter till att ge Lars Adaktusson en välbehövlig skjuts framåt i mätningarna och KD lyckades vända hela steken och ökade plötsligt till 5,9 procent.

Nu krävs återigen Ebbas kraftfulla kampanjstyrka i valkampanjens hektiska slutspurt. Om KD trillar ur kan det innebära en svår förlust för hela Alliansen. Dessutom skulle det med stor sannolikhet betyda slutet för Ebba Busch Thors politiska karriär.

Men än kan mycket hända de sista dagarna innan valdagen. Och bli inte förvånad om en viss journalist från Bryssel plötsligt dyker upp på kampanjmöten runt om i vårt avlånga land. Efter fyra tuffa år har Ebba chansen att vända allt. Om tiondelarna faller åt KD:s håll under rösträkningen så kan hon rädda hela Alliansen och bli valets stora segerdrottning.

Marcus Oscarsson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.