Vaccin för 425 miljoner till spillo

Kalmar Artikeln publicerades

Svininfluensavaccin för miljoner står oanvänt på landstinget i Kalmar. Nu måste det troligen slängas.

Det visade sig att en dos räckte. På tisdagen kom också larm om en stark koppling mellan narkolepsi och Pandemrix. Det gör det än mer osannolikt att vaccinet kommer att användas fram- över.
– Det är lätt att vara efterklok, säger smittskydds- läkare Claes Söderström. Vi visste inte då att det räckte med en dos.
– Men med facit i hand kanske det hade räckt att vaccinera riskgrupperna och sjukvårds- personal.

Barometern kunde i måndagens tidning rapportera om att EU-parlamentets hälsoutskott tyckte att influensa- larmet förra året spred onödig panik. Detta ledde till oriktiga hälsobeslut och en oproportionell mobilisering.
Claes Söderström håller med om att situationen förra året var kaotisk. Doser som uteblev och svårigheter att få besked ledde till en stor press på sjukvården.
Nästan 90 procent av sjukvårdpersonalen och 62 procent av länsborna blev dock vaccinerade, vilket bedöms som mycket lyckosamt.
Att hela befolkningen skulle vaccineras var emellertid inte troligt.
– Det går aldrig att få hundraprocentig täckning.

Med den vetskapen i bakhuvudet kan man tycka att det var onödigt att beställa 18 miljoner doser för två vaccineringar till Sveriges befolkning. Samtidigt visste ingen då att det räckte med en dos.
Men det hela har lett till att det nu finns 850 000 oanvända doser till ett värde av 425 miljoner kronor ute i landet.
– Vi har inte använt en enda dos under hösten. Man måste vara ödmjuk inför de beslut som togs då. Samtidigt måste man kunna vara kritisk.
– Jag tycker att en oberoende instans ska granska hur pandemilarmet hanterades i Sverige, säger Claes Söderström.