Han blir ny landshövding

Kalmar Artikeln publicerades
3 bilder

Thomas Carlzon, tidigare vd på Ikea AB Älmhult, blir ny landshövding i Kalmar.

– Thomas har en mycket intressant bakgrund som kommer att kunna bidra till Kalmars utveckling på ett positivt sätt, säger civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande från regeringen.

Det var i juli i fjol som Stefan Carlsson fick lämna sin post som landshövding efter att P4 Kalmar avslöjat att han ringt telefonsexsamtal och låtit skattebetalarna stå för notan. Nu, nio och en halv månad senare är alltså hans efterträdare klar.

Thomas Carlzon har de senaste 45 åren arbetat inom Ikea där han har haft flera ledande befattningar. Han har även varit styrelseledamot för Linnéuniversitetet och ordförande för Almi Invest Småland och Öarna.

- Jag är väldigt glad och känner ödmjukhet inför uppdraget som landshövding i Kalmar län. Att få komma till detta framgångsrika län med dess starka tradition av entreprenörskap, besöksnäring, natur och kultur samt ett välrenommerat universitet är mycket intressant och inspirerande. Jag ser stora utvecklingsmöjligheter för länet där jag är övertygad om att utveckling kräver stor samverkan mellan alla aktörer i länet. Jag ser fram emot att flytta till vackra Kalmar där dåtid, nutid och framtid möts, säger Thomas Carlzon i pressmeddelandet .

Han presenterades officiellt i dag, torsdag, vid en presskonferens på länsstyrelsen i Kalmar.