Uppfinningen ska rädda liv

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Johanna Eriksson

Kalmarbon och entreprenören Leif Jilkéns miljövänliga solfångare ska förhindra att barn dör av förorenat vatten i Afrika.

Den ser klumpig ut men materialet är lätt. Den klarar stötar, att sparkas på och klarar ett större fall från en helikopter. Den här förhållandevis fula kompositlådan räddar liv. Och inte bara det, enligt dess uppfinnare.

– Den löser två problem. Den minskar utbredning av öknen då människor i Afrika slipper hugga ner träd och genom uppvärmning renar uppfinningen vatten som barn dricker, säger Leif Jilkén.

Han har tagit fram en solfångare i ett framarbetat kompositmaterial. Den är gjord av helt återvunnit material i form av returplast och träfiber från lokala sågverk.

  En av de vanligaste dödsorsakerna för barn under fem år är kolera. Enligt Unicef dör cirka 2 000 barn i världen varje dag som en följd av förorenat vatten som orsakas av brist på sanitet. Koleraspridning sker genom smittat vatten då bakterien har möjlighet att överleva i vatten. I temperaturer mellan 20–50 grader för­ökar sig bakterien snabbt men lyckas man hetta upp vattnet till 64 grader och högre dör den snabbt.

  – Det enda de har ett överflöd av i Afrika är sol. Då ska man väl också använda energikällan, säger Leif Jilkén.

  Han är ofta i Västafrika och har med egna ögon sett de enorma problem både med bristande sanitet och vad en skövling av skogen innebär för miljön och för människan. Visst finns det solfångare redan i dag, glaspaneler som snabbt blivit populära i Afrika. Men just den konstruktionen är ingen bra lösning. Den är dyr och känslig att ta fram. Aluminium och koppardelarna stjäls, glaset blir snabbt knaggligt och obrukbart efter alla sandstormar. Den här konstruktionen som Leif Jilkén tagit fram har inga värdefulla detaljer, ska hålla i 20–30 år och återvinnas och bli en nya solfångare.

  Han har lagt ner många miljoner kronor i utvecklingskostnader, fått patent i 44 länder men i första läget är inte detta någon kommersiell produkt, eller något han tror kommer att betala sig. I stället vill han få ut produkten till Afrika genom ett eget initiativ.

  – Jag presenterade solfångaren för Oxfam, ett av världens största biståndsorgan. De ville absolut ha produkten och menade att den kunde vara i bruk om tre fyra år. Då tackade jag för mig, jag vill inte vänta så länge.

  Så i stället har han dragit i gång ett eget projekt som fått namnet Bring better water och med en rätt oortodox kampanj, i alla fall när det gäller biståndsprojekt. En specialskriven låt som sjungs av La Gaylia Frazier rullar runt på social medier som ska få människor att uppmärksamma problemet med förorenat vatten.

  I samband med kampanjen erbjuds allmänhet och företag att köpa solfångare som kommer att skeppas ner till Afrika. För 950 kronor får man en 0,3 kvadratmeter svart kompositlåda som kommer att täcka tio barns behov av rent vatten. Beloppet täcker produktionskostnaden.

  – Vi gör det här själva nu i stället. Jag är delägare i ett företag i Burkina Faso som jag kommer att använda mig av och ha som bas, säger Leif Jilkén. Nu ska vi jobba hårt för rädda några barn.

  Vad tycker du? Dela, kommentera och gilla gärna artikeln nedan.