Unik utbildning löser rekrytering

Kalmar Artikeln publicerades
Ingela Lindström, personalstrateg, landstinget i Kalmar län.
Foto:privat
Ingela Lindström, personalstrateg, landstinget i Kalmar län.

Landstingets satsning på ett "snabbspår" för nyanlända är en stor framgång. Trots 40 utbildningsplatser är det kö för att få plats på utbildningen.

Med hjälp av Högalids- och Vimmerby folkhögskolor startade landstinget 2015 en öronmärkt utbildning för nyanlända med sjukvårdsutbildning. På varje skola finns 20 utbildningsplatser där det erbjuds utbildning i svenska samt stöttning i arbetet med att få en svensk yrkeslegitimation.

– Redan nu har vi tre läkare som erhållit sin legitimation och ytterligare tre-fyra som gör den avslutande provtjänstgöringen. Dessutom har vi ett antal som läser upp sin medicinska behörighet och som genomför det som heter praktisk tjänstgöring för att lära sig mer. I utbildningen ingår också en kurs om svensk förvaltningsrätt som alla läser, berättar Ingela Lindström, personalstrateg, landstinget i Kalmar län.

Utbildningen, som vänder sig till nyanlända med någon yrkesutbildning som kräver legitimation i Sverige, exempelvis sjuksköterska, tandläkare eller läkare, har på kort tid blivit känd och populär.

– Vi har flera ingångar. Vi frågar alla nyanlända när de genomgår en läkarundersökning om deras utbildning, vi har ett väldigt bra samarbete med Arbetsförmedlingen men sedan är det också intresserade som hört talas om utbildningen som tar kontakt. Det här är ett bra sätt att rekrytera personal till landstinget, fortsätter Ingela Lindström.

Målsättningen är att fortsätta att bedriva utbildningen så länge det finns ett underlag med sökande.

– Just nu är utbildningarna fulla och det finns en kö av intresserade. Vi fortsätter under 2018 och jag har inte hört något annat än att utbildningen ska vara kvar, säger Ingela Lindström.