Polisen om stöket i centrum: ”Inget som sticker ut”

Kalmar Artikeln publicerades
Många unga samlas vid Baronen.
Många unga samlas vid Baronen.

Misshandel utanför Baronen och ungdomsgäng som yttrar hot mot förbipasserande vid centralstationen. Att det förekommer stökigheter bland ungdomar i centrala Kalmar har märkts av både av polis och allmänhet - men en fråga om ett växande problem är det inte.

På tisdagskvällen ryckte Mia Petterson in när hon på väg hem från sitt arbete på Baronen blev vittne till hur två gäng med ungdomar började bråka och jaga varandra utanför köpcentret. Till P4 Kalmar berättar Mia Petterson att det ena gänget kom ikapp en kille och slog till honom så att hans glasögon gick sönder, varpå hon sprang fram och konfronterade ungdomarna.

– I stort sett varenda kväll när man kommer ut från jobbet så hänger det stora gäng utanför. Folk kan inte passera och är rädda, säger hon till P4 Kalmar.

Samma kväll inträffade även en annan incident där ett ungdomsgäng på omkring 7-8 personer betedde sig hotfullt mot några andra ungdomar vid centralstationen.

– De ska ha passerat förbi bussarna när de blev hotade av ett större ungdomsgäng som hängde vid framsidan av stationshuset. Ungdomarna ska ha skrikit provocerande för att få igång bråk, men när de förbipasserande inte brydde sig utan fortsatte gå ska ungdomarna ha kommit ikapp och blockerat vägen för dem, uppger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Ungdomarna som blev utsatta för provokationerna lyckades enligt Robert Loeffel ”glida sig ur situationen”, men upplevde en allvarlig fruktan för att bli misshandlade. Att det skulle röra sig om samma ungdomsgäng som vid händelsen utanför Baronen är dock ingenting han vill spekulera i.

– Det är återkommande att vi ser anmälningar om olika händelser vid de här platserna. Men det är också så det blir på ställen där många människor, och ungdomsgrupperingar, rör sig och vistas, säger Robert Loeffel.

Att många ungdomar samlas kring just Baronen och centralstationen är en uppfattning som Peter Lagerström, lokalpolisområdeschef, instämmer med.

– Jo men så är det väl. Vi har märkt av det under en längre tid och under loven då många är lediga från skolan blir det mer påtagligt.

Samtidigt framhåller han att den här sommaren inte har inneburit mer stökigheter än vanligt.

– Det är inget som sticker ut egentligen. Vi försöker räcka till i den mån vi kan genom att fotpatrullera och visa närvaro. Sedan är det ju också så att en isolerad händelse inte speglar hela verkligheten.

Att situationen utanför Baronen är av den grad att personal på köpcentret skulle känna sig rädda är inte heller något som Jan-Christer Nilsson på P&E Fastighetspartner som förvaltar området håller med om.

– Vi hade problem i våras på grund av några enskilda individer då vi fick sätta in ordningsvakter. Det var även lite gängbildningar i början på juli då vi satte in resurser, men utöver det har det varit lugnt, säger Jan-Christer Nilsson.

Han menar att Baronen, precis som centralstationen, är en populär samlingsplats för många ungdomar. Något som, särskilt på helgkvällarna, kan leda till småstök.

– Men att arbetsplatsen skulle upplevas som dålig eller otrygg är ingenting vi har hört från hyresgästerna. Maria Sampson (centrumledare för Baronen) har varit där på plats och talat med dem idag och ingen säger att de känt av något sådant, säger Jan-Christer Nilsson.