Ungdomar vill ha en vit jul

Kalmar Artikeln publicerades

– Julen är barnen och ungdomarnas högtid. Vi vuxna ska inte vara i centrum och alkohol och sätter man barnen först, jag då dricker man inte alkohol.

Festim Paso jobbar som fältkonsulent åt Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, i Kalmar. I år satsar UNF i Kalmar för första gången på ett arrangemang i sin lokal i Kalmar på själva julafton.
– Vi hörde av några medlemmar att de ville ha något alternativ till julfirandet hemma. Det räckte för oss, vi arbetar ju för fullt med våra Vit jul-arrangemang. Nu blev det ett speciellt julaftonsarrangemang också, säger Festim Paso.
Under julafton kommer UNF-lokalen att vara öppen från klockan 14.00 till midnatt.
– Vi ska fira julafton helt enkelt. Det blir mat, Kalle Anka och nyktra kompisar att umgås med. Vem som helst, inte bara medlemmar, får komma dit. Vi har bara ett krav, du ska vara nykter, fortsätter Festim Paso.
För UNF i Kalmar är julaftonens aktivitet ytterligare ett bevis för att det är allt fler och fler ungdomar som väljer bort alkoholen.
– För tre år sedan existerade knappt UNF här i länet, nu har vi omkring 800 medlemmar. Att välja bort alkoholen är en trend bland ungdomar, det tycker självklart jag är väldigt roligt, säger Festim Paso.
Vad har då Festim Paso får råd för att julfirandet ska bli precis så där lyckligt alla vill?
– Det handlar om tre saker:
1. Fira en vit jul utan alkohol.
2. Glöm aldrig att julen är barnens högtid.
3. Vi vuxna måste anstränga oss för att inte själva vara fokus för firandet.