Annons

Tummen ner för folkomröstning

Det blev ett definitivt nej till folkomröstning om ­placeringen av Linnéuniversitetet.
Ett oenigt fullmäktige gjorde tummen ner för förslaget.
Kalmar • Publicerad 28 maj 2013

Flera Kalmarpolitiker har kallat placeringen av Linnéuniversitetet för den viktigaste framtids­frågan i Kalmar. Och visst finns det ett folkligt engagemang. Även om bara drygt 300 av drygt 5 000 insamlade namnunderskrifter godkändes av kommunledningen så ansåg fullmäktigeledamöterna att detta var ett tecken på att Kalmarborna bryr sig om frågan.

– Att 5 000 skrivit under för en folkomröstning tyder på folkligt engagemang. När de nu misslyckas att få dem godkända vill jag att fullmäktige tar beslutet om en folkomröstning här och nu, säger Inger Hilmansson (FP).

Annons

Förutom namninsamlingen menar hon också att då det är få sakägare i området är det bra om folket får säga sitt.

Folkpartiet tar dock inte ställning i själva placeringsfrågan. Det gör däremot Kristdemokraterna som också ville ha en folkomröstning.

– Vi tycker Norrgård är en perfekt placering, säger Christoffer Dywik (KD).

SD avslöjade också sin inställning.

– Av alla förslag är Ölandshamnen sämst, säger Micael Foghagen (SD).

Ordförande Roger Kaliff (S) meddelade tidigt att han skulle vara liberal när det gällde debatten. Egentligen handlade själva sakfrågan om om man godkände kommunledningens sätt att bedöma antalet godkända underskrifter eller ej, men i stället så blev det en stundtals tuff debatt om placeringen.

– Jag tror nog att blir inte det här av så går vi från ett Linnéuniversitet i Kalmar och Växjö, till ett lärosäte som bara finns i Växjö, säger Ingemar Einarsson (C).

Johan Persson (S) menade också att det är bra med en engagerad befolkning, det höjer det politiska samtalet menade han.

– Därmed inte sagt att alla ska överens. Det är en del av den svenska sjukan att tro att vi alltid kan nå enighet.

Åtta, av sextio­en, ledamöter var för en folkomröstning.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons