Tuff höst för parti i konflikt

Kalmar Artikeln publicerades

Moderaterna i Kalmar är en rejält tilltufsad grupp politiker. På fredagen hoppade ett tiotal medlemmar av i protest.

Den viktigaste uppgiften för Moderaternas nyvalda oppositionsråd Per-Olof Jonsson är nu att acceptera de problem som finns.
– Det är uppenbart att det finns en konflikt i Kalmar. Det jag som distriktsordförande kan göra nu är att försöka hjälpa dem i arbetet med att lösa konflikten, stötta dem helt enkelt, säger Henrik Yngvesson.
Att Per-Olof Jonsson i olika intervjuer har förnekat att M-gruppen är splittrad och i stället skyller på medier ställer till ytterligare problem.
Jan R Andersson, riksdagsman och ordförande i den lokala valberedningen i Kalmar, är bekymrad.
– Det är svårt att inleda ett arbete med att lösa en konflikt om inte alla vill kännas vid den. Man måste ju våga inse och acceptera problemen för att kunna lösa dem, säger Jan R Andersson.
För Jan R Andersson i rollen som ordförande för valberedningen var den kupp som gav Per-Olof Jonsson jobbet i stället för Linda Blomdahl Petersson, som fick medlemmarnas röster, en stor besvikelse.
– Vi hade gjort ett gediget arbete där alla medlemmar varit involverade. Att då inse att två personer i valberedningen struntade i vårt arbete och röstade emot vårt förslag är en mycket stor besvikelse. Jag vill inte ge något besked än, men självklart funderar jag över om jag vill fortsätta arbetet i valberedningen.
Även det avgående kommunalrådet, Malin Petersson, har svårt att förstå varför fullmäktigegruppen valde att köra över partiets medlemmar och peta Linda Blomdahl Petersson.
– Ett mycket tråkigt beslut. Jag anser att man ska följa medlemmarnas val av oppositionsråd. Det som nu har hänt ger hela partigruppen en ordentlig uppförsbacke i det fortsatta arbetet, säger Malin Petersson.