Troendlé (MP) : ”SD:s trollfabrik som sätter sig hårt mot oss”

Kalmar Artikeln publicerades

Valresultatet för Miljöpartiet blev dystert i Riksdagsvalet. Trenden syntes även i kommunvalet och landstingsvalet där partiet tappade flera mandat i Kalmar län. Men distriktsordförande Max Troendlé ser ändå ljust på Miljöpartiets framtid.

– Riksdagsvalet känns inte som den värsta smällen. Tar man i beaktning att det här var vår första mandatperiod i en regering någonsin och att andra gröna röster och partier i Europa nästan alltid har trillat ut ur Riksdagen efter att man satt sig i regering för första gången. Då är det väldigt imponerande att vi ens är kvar i Riksdagen, säger Max Troendlé, distriktsordförande för Miljöpartiet i Kalmar län.

Det som däremot är allvarligare är kommunens och landstingets siffror, menar Max Troendlé. Han betonar att det dåliga resultatet inte är bara är ett problem i Kalmar.

– Det är en nationell trend och stödet nationellt visade sig även i de lokala och regionala valen. Jag har gjort en analys av valresultaten i landstingen idag och vi har mer eller mindre halverats i alla landsting i Sverige, med några få undantag, säger han.

Han förklarar att samma trend går att återse i resultatet i kommunvalen i Kalmar län.

– Vi har halverat där med och det är tragiskt tycker jag. Samtidigt är det lite skönt att det inte är jag som distriktsordförande som har drivit någon dålig valkampanj, utan det har varit så i hela landet. Det såklart trist men det känns skönt att veta att det inte är under mitt ledarskap.

Vad tror du att det dåliga resultatet beror på?

– Det man kan säga är att vi ökade markant under sommaren men sen dippade vi rejält på slutet. Det måste ha varit för att andra partiet lyckades vända fokus till andra frågor än klimatet som de vet att de har större förtroende i.

Max Troendle (MP).
Foto: Mats Holmertz
Max Troendle (MP).

Det saknas även en stark folkrörelseorganisation inom Miljöpartiet, menar han.

– Vi blir sårbara när många starka krafter jobbar emot oss. Vi har flyglobbyn där man har försökt få folket att tro att vi har en ineffektiv miljöpolitik och SD:s trollfabrik som sätter hårt mot oss. Då har vi svårt att stå pall och det är en direkt attack emot partiet.

De väljare som ni har tappat, vilka partier tror du att de har sökt sig till istället?

– Det kommer jag aldrig någonsin att spekulera i och det vet jag inte. Men jag ställer mig bakom de studier som statsvetare och forskare presenterar.

Konsekvenserna av att de tappat många väljare blir att de har en tuff mandatperiod framför sig, förklarar han. Det som partiet behöver jobba mer med är att stärka folkrörelsen och att bli bättre på att visa varför partiet behövs.

– Jag tror att folk kommer sakna oss när vi inte finns med i landstinget under den här mandatperioden. Vi vet inte om det blir något majoritetsstyre eller hur det kommer se ut än, men jag är övertygad om att det kommer vara sämre utan oss.

Trots att de har ett stort arbete framför sig ser han ljust på framtiden.

– Det här är inte det sista man ser av Miljöpartiet i Kalmar län. Vi åkte ut mellan 2002 och 2006 i landstinget och kom tillbaka. När vi är tillbaka 2022 måste skillnaden vara att vi är så pass starka att det inte går att putta ut oss igen.

Hur tror du förtroendet för Miljöpartiet ser ut efter valet?

– Förtroendet för oss i miljöfrågor är stort men sen är jag inte helt säker.