Tredje man häktad för grov misshandel – koppling till kriminellt gäng

Kalmar Artikeln publicerades

Två bröder med kopplingar till ett kriminellt gäng och ytterligare en man sitter nu häktade för den grova misshandeln vid Rasta tidigare i år. Två av dem misstänks även för försök till utpressning.

Den yngre brodern häktades på fredagen.

Det var i slutet av januari som en 25-årig man polisanmälde att han hade blivit överfallen av ett flertal män vid Rasta i Kalmar. Enligt den initiala polisanmälan blev han både sparkad och slagen och gärningsmännen krossade även en ruta på hans bil.

En dryg månad senare grep polisen två män från Malmö, en 32-åring och en 22-åring, som häktades på sannolika skäl misstänkta för den grova misshandeln. Men enligt häktningsframställan misstänks de även för övergrepp i rättssak och två försök till utpressning. Det sistnämnda innebär att det finns två olika målsägande.

På fredagen häktades även 22-åringens två år yngre bror, också han hemmahörande i Malmö, på sannolika skäl misstänkt för den grova misshandeln.

Exakt vad som hände natten mellan den 19 och 20 januari vid Rasta och de efterföljande dagarna någonstans i Kalmar, där försöken till utpressning ska ha ägt rum, är ännu inte känt. Men att det rör sig om ett känsligt ärende framgick på fredagens häktningsförhandling när kammaråklagare Robert Knutsson begärde yppandeförbud. Yppandeförbudet innebär att inget som sades under häktningsförhandlingen får spridas vidare.

– Rent generellt kan man säga att jag begär det i de fall där jag befarar att utredningen på något sätt skulle kunna påverkas av att information kommer ut i ett tidigt skede, säger Robert Knutsson.

Misstänker ni att det här målet har koppling till organiserad brottslighet?

– Det vill jag inte kommentera, säger Robert Knutsson.

Den äldre brodern har en dom för ringa narkotikabrott sedan tidigare, medan den yngre brodern är dömd för hot mot tjänsteman. Båda förekommer dock i en utredning om grovt narkotikabrott från 2018 där det finns kopplingar till ett av de mer kända kriminella nätverken i Sverige.

Den äldre brodern hördes bara som vittne i utredningen, medan den yngre först misstänktes för delaktighet i brottet efter att ha åkt från Malmö till en polisövervakad fest i Göteborg i en bil där polisen sedan hittade ett halvt kilo kokain. Ingen dömdes till slut för det grova narkotikabrottet eftersom åklagaren inte kunde bevisa vems kokainet var.

Den tredje mannen, 32-åringen, är tidigare dömd för att ha kört svarttaxi.

LÄS MER: