Trafikskolechefer varnar för olyckskorsningen

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Mats Holmertz

På tisdagseftermiddagen inträffade en trafikolycka i korsningen Norra vägen och Gröndalsvägen i Kalmar. Nu varnar trafikskolechefen på Kalmar Trafikskola för fler olyckor i korsningen.

– Att signalerna inte är igång medför en väldigt stor risk för fler olyckor, säger Markus Jäverskog.

 

Det var på tisdagen som två personer fick föras till sjukhus efter en krock i korsningen Norra vägen och Gröndalsvägen. Sedan en dryg vecka fungerar inte trafikljusen på på platsen.

– Det borde inte vara så farligt, men mängden trafik i den korsningen skapar långa köer. Det är ganska många du ska vänta på om du svänger vänster från Gröndalsvägen. Jag ser dagligen många som chanser och kör lite snabbt, säger Markus Jäverskog, trafikskolechef.

Hur ska folk köra i korsningen när trafikljusen ligger nere?

– Det är inte speciellt avancerat. Norra vägen är huvudled och anslutande vägar har väjningsplikt. Det är vägskyltar som gäller när trafikljusen inte fungerar, säger Jäverskog.

Kommunen arbetar med att byta ut kablarna och styrenheten till ljusen – det arbetet beräknas ta minst en vecka.

– Varje minut som signalerna inte är igång medför en stor risk för olyckor. Men framför allt är kunskapsbristen stor och då går många in med inställningen att andra får vänta. Man har bråttom och tänker ”min tid är lite mer värd än din tid”, det är klimatet vi går mot allt mer.

Lars Gustafsson är utbildningsledare och trafikskolechef på Lasses trafikskola.

– Alla måste ta det lugnt, även de på huvudleden måste räkna med att de andra inte lämnar företräde. Väjningspliktsskyltar finns alltid på stolpen vid trafiksignalen där det inte är huvudled. Och blir det strömavbrott eller liknande, då träder vägmärket in i stället. Svårare än så är det inte och som fordonsförare ska man känna till det, säger Lars Gustafsson.