Toppstyre får henne att sluta

Kalmar Artikeln publicerades

Tatuerad, piercad, ung, kvinna, utmanande klädsel och frispråkig. Det blev lite väl mycket för KD. Det omöjliga blev till slut omöjligt och Anna-Stina Stenbäck lämnar politiken.

”Statsminister eller journalist.” Det var det tvärsäkra svaret från Anna-Stina Stenbäck när hon i en gammal intervju i Barometern förklarade sina framtidsplaner. Det förstnämnda ser nu ut att få vänta.
Det är många som höjt på ögonbrynen när Anna-Stina Stenbäck äntrat debattscenen. Med sin klädsel, attityd och frispråkighet sätter hon fördomen om en kristdemokrat på skam.
– En röd dräkt, dock inte något exklusivt märke och en scarf. Männen ska ha en skjorta och en slängd kavaj över axeln. Och så de där fåniga leendet...
Det är enligt Anna-Stina Stenbäck uniformen för en Kristdemokratisk politiker, och hon lär veta för hon har gått igenom de flesta kandidaters personvalskampanjer.
– Om du tittar på bilderna är det också alltid snälla små tanter i mitten, och bestämda män på flankerna.
Men det är inte hur hennes partikamrater sett ut som fällt avgörande när hon nu lämnar partiet. Det är det patriarkala styret på distriktsnivå. Hon beskriver KD som ett toppstyrt parti. Där allt, även det så viktiga nomineringsförfarandet, alltid ska passera via riksdagsledamoten Anders Andersson.
På hennes fråga om varför just han hamnade så högt även på landstingslistan när han också toppade listan till riksdagen fick hon till svar att ”han måste ha en inkomst om han inte kommer till Stockholm”
– Herregud och jag som trodde man gjorde detta av en övertygelse och inte betraktade förtroendeuppdrag som ett jobb.
Få, om någon, har i Kalmar drivit en mer intensiv valkampanj än Anna-Stina Stenbeck. Under de tre sista veckorna innan valet medverkade hon i 27 debatter, från Västervik till Karlshamn. Förra torsdagen hade Kristdemokraterna nomineringsmöte. I landstinget och regionförbundet har partiet 54 platser att placera sina kandidater på.
Men inte på någon post fanns det plats för den unga Kristdemokraten.
– Jag har gett partiet allt. Under åtta års tid har jag lagt ner hela min själ och väldigt mycket tid för att föra fram vårt budskap. Men resultatet av mötet fick mig att ge upp.
Hon sitter framför mig med stadig, blick, hennes uppkavlade ärm avslöjar en tatuering och hon drar ofta i den korta kjolen för att få ner den längre ner på låret och hennes guldring i läppen vibrerar lite när hon pratar. För hon pratar mycket. Hon berättar om ett parti som utåt säger sig hög toleransnivå, högt till tak, men är annorlunda internt. Om att hon tvingades anlita en terapeut efter att Anders Andersson sent en kväll ringt upp och läxat upp henne, om landstingsrådet Gudrun Brunegård som förbjuder henne ”att gå klädd så där när du besöker mig”.
– Politiken var inte vad jag trodde det skulle vara. Jag hade en bild av att komma in och påverka på lika villkor. Men så enkelt var det inte.
Hon menar att hon av taktiska skäl kanske kunde ridit ut stormarna och om några år fått tillträde till någon förtroendepost. Men att hon då antagligen blivit så nedslipad och apatisk att det inte funnits mycket kvar av det hon egentligen står för.
All hennes kritik handlar om hur det ser ut i distriktet. Lokalt och på kommunal nivå känner hon att hon fått ett starkt stöd men att det inte räckt till gentemot distriktsstyrelsen.
I dag har KD sin höststämma i Kalmar för distriktet. Anna-Stina Stenbäck kommer inte att vara där.