Hilmansson hoppar av

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Mats Holmertz

"Persson kommer nog att öppna champagnen i kväll". Oppositionsrådet Inger Hilmansson har tagit många strider och anar att den rödgröna majoriteten välkomnar hennes avgång.

(UPPDATERAD 16.57) Det är en påtagligt glad och nöjd Inger Hilmansson som tar emot Barometern i tjänsterummet i stadshuset. Klockan är tio på fredagsförmiddagen, och hon har just skickat ut ett pressmeddelande där hon meddelar sin avsägelse.

Telefonen ringer hela tiden och det blippar av meddelanden i datorn.

– Det är roligt att kunna överraska lite. Annars är det mest majoriteten som kommer med överraskningar, säger hon och berättar att bara den liberala gruppen visste.

  Inger Hilmansson har varit gruppledare för Folkpartiet, numera Liberalerna, i Kalmar sedan 2002 och hon har ofta personifierat oppositionen mot majoriteten. Hennes envishet har resulterat i många kritiska kommentarer, inte minst från huvudmotståndaren Johan Persson (S).

  Men det är inget sådant som ligger bakom att hon från och med sista mars nästa år avgår som oppositionsråd.

  – Nej, i stället är det så att jag vill själv bestämma när jag ska gå, och det passar bra just nu. Det råder harmoni i partiet efter landsmötet och här i Kalmar är det också lugnt, vilket är bra för den som ska efterträda mig. säger hon.

  En del av kritiken har också riktats mot Inger Hilmanssons person. Grövsta påhoppet svarade två lokalkändisar för i maj 2013 när de i en podsändning talade nedlåtande om henne, men då svarade kommunen med en polisanmälan.

  Övervägde du inte att avgå då?

  – Nej, aldrig när det var tufft, det var nog andra som var mer bekymrade för mig då.

  – Det är klart att jag har blivit ledsen, men ibland, när argumenten inte har varit särskilt väl genomtänkta har jag i stället känt att jag rört vid något viktigt, att jag varit något på spåren. Det har då taggat mig i stället, säger Inger Hilmansson.

  Hon säger också att hon alltid känt stort stöd från den lokala partigruppen.

  – Det har varit lättare att stå i snålblåsten då.

  Att hon nu avgår betyder inte att hon helt lämnar politiken, utan hon sitter kvar i fullmäktige.

  – Ja, mig får man inte tyst på även om jag byter roll, säger Inger Hilmansson.

  – Det finns alldeles för lite opposition här i Kalmar, allmänheten blir serverad en sida hela tiden.

  Liberalerna har fyra mandat i fullmäktige, och förutom Inger Hilmansson sitter Björn Brändewall, Carl-Henrik Sölvinger och Kent Pettersson där.

  Vem ska efterträda dig?

  – Det finns många bra kandidater, det ska inte jag ha åsikter om, men jag känner mig väldigt trygg i att det blir en bra lösning.

  När Inger Hilmansson hastigt försöker summera de 13 åren som gruppledare i Kalmar ser hon ett mönster.

  – Även om våra motioner inte har gått igenom har vi väldigt mycket drivit på utvecklingen. Beslut om skolan, demokratin och bolagen har kommit efter hand, säger hon.

  – Eller ta ökad detaljhandel. Det föreslog vi 2004, men då ville majoriteten inte släppa in några "oseriösa" handlare. Nu har bilden förändrats helt.

  Hon nämner även förslaget om barnahus, som partiet drev i fem år innan det blev verklighet.

  – Vi biter oss fast i frågor som vi tror på, säger Inger Hilmansson.

  Öppenhet och demokrati har varit två av Inger Hilmanssons hjärtefrågor.

  – Det är otroligt viktigt att visa hur många beslut som fattas bakom stängda dörrar, säger hon och meddelar att hon inte tänker hålla tyst med sina åsikter i framtiden heller.

  – Men Persson öppnar nog champagnen i kväll, säger hon och skrattar.