Topp-vd i Kalmar slutar efter 13 år: ”Bra tajming”

KALMAR Artikeln publicerades
Michael Gelebo slutar som vd på Kifab.
Foto: Mats Holmertz
Michael Gelebo slutar som vd på Kifab.

Efter 13 år som Kifabs vd lämnar Michael Gelebo posten.

Nu vill han bestämma mer över sin egen tid.

– Det blir bra tajming, nu kan jag med trygghet lämna över till någon annan.

En decemberdag 2005 rullade det sista tåget ut från Bombardiers fabrik i Kalmar. Nedläggningen blev en nystart för Michael Gelebo, som då var platschef på företaget och hade varit verksam inom tågbranschen i 25 år. I början på 2006 tillträdde han ett helt nytt jobb, som vd på det kommunägda fastighetsbolaget Kifab. Den tjänsten har han haft sedan dess.

– Det är det längsta tiden jag varit på ett och samma jobb, även om jag inte haft så många olika arbetsgivare genom åren, konstaterar Michael Gelebo.

I höst fyller han 63 och han berättar att han en tid grubblat kring när det är dags att gå i pension.

– Jag har tänkt på hur länge man kan vara med och bidra och känna glädje i att arbeta. Vid julhelgen funderade jag lite extra och kände att det här kanske är rätt läge. Då fattade jag beslutet och informerade kommunbolagens vd att det är min avsikt att sluta.

Han menar att organisationen nu är väl rustad med stabil ekonomi och tydligt fokus.

– Nu kan jag med trygghet lämna över till någon annan.

Särskilt nöjd är han över att man nu lyckats hitta nya verksamheter för Kalmar nyckel och Västergård. Två stora kommunala byggnader som plötsligt riskerade att stå tomma när universitetet flyttar till hamnen.

– Den frågan var mycket utmanande och ganska oroande. Det handlar om fantastiska hus som det investerats mycket pengar i. Nu har det ordnat sig med dem, men fortfarande behövs en lösning för Norrgård. Så det finns i alla fall en utmaning kvar till den som tar över efter mig, säger Michael Gelebo med ett skratt.

I dagarna började Kifab arbetet med att rekrytera en ny vd. Michael Gelebo räknar att bli kvar till sommaren och se till att efterträdaren är installerad innan han kliver in i pensionen.

Vad kommer du att göra då?

– Jag hoppas kunna vara aktiv på många sätt, men disponera min tid friare än när man har en sådan anställning jag har nu. Jag stänger inte dörrarna för att det kan bli något uppdrag kopplat till min kompetens, men framför allt vill jag kunna styra min tid själv, säger Michael Gelebo.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.