Tog emot bidrag – trots att barnen flyttat

Kalmar kommun Artikeln publicerades

Trots att barnen flyttat tillbaka till hemlandet fortsatte mannen att ta emot bidrag från Försäkringskassan.

Nu åtalas han för grovt bidragsbrott.

Mannen, som är i 40-årsåldern och bosatt på en mindre ort i Kalmar kommun, har sex barn.

Vid årsskiftet 2014/2015 flyttade fyra av barnen tillbaka till hemlandet i Mellanöstern – men myndigheterna fick aldrig ta del av informationen. I stället fortsatte mannen att ta emot bidrag från Försäkringskassan.

Enligt åtalet fick mannen under drygt ett år, den 30 januari 2015 till den 29 februari 2016, ut föräldrapenning, underhållsstöd, barnbidrag, flerbarnstillägg och bostadsbidrag genom att undanhålla information och lämna oriktiga uppgifter. Totalt handlar det om 236 867 kronor.

Myndigheterna fick nys om att något inte stod rätt till när det framkom uppgifter om att de tre äldsta barnen inte längre gick kvar i sin svenska skola.

I början av 2016 beslutade Försäkringskassan att mannen skulle betala tillbaka den felaktigt utbetalda summan, något han först inte accepterade.

I ett brev till Försäkringskassan skrev han att barnen förvisso bodde i hemlandet men att intentionen var att de skulle återvända till Sverige så snart hans fru fått klartecken från Migrationsverket. Han skrev också att alla pengar han fått i bidrag skickats till barnen.

I maj 2016 beslutade Skatteverket att avregistrera de fyra barnen från folkbokföringen. Mannen överklagade beslutet men fick inget gehör i förvaltningsrätten.

Det inträffade har nu lett till åtal där mannen misstänks för grovt bidragsbrott. Brottet bedöms som grovt på grund av den höga summan.

Mannen själv förnekar brott.

– Min inställning i tanken är den, att jag inte gjort något fel. Det hela bygger på ett missförstånd och handlar om bristande kunskap om juridik och hur systemet i Sverige fungerar, har han sagt i förhör.

I samma förhör har han även berättat att han börjat betala av skulden till Försäkringskassan.