Tiggarnas camping i Salve stängs

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Mats Holmertz

Den omdiskuterade campingen i Salve flyttas. Detta trots att det enligt kommunen varit en bra verksamhet. Orsaken är man inte tror att bygglovet kommer att hålla juridiskt.

Det har nu gått tre månader sedan kommunen öppna upp området vid Salve så EU-migranterna fick någonstans att parkera sina husvagnar. Tidigare fanns de på olika platser runt om i Kalmar och syftet var att de skulle få en dräglig plats med toalett och duschmöjligheter att bo vid. Men snart är det slut.

När majoriteten träffades efter sommaruppehållet under måndagen var situationen vid Salve en av frågorna som behandlades.

– Vi skulle utvärdera verksamheten efter tre månader, det har vi nu gjort och har också bestämt att vi ska stänga ner campingen vid Salve och leta efter en ny plats. Planberedning och serviceförvaltningen har fått uppdrag att hitta ett nytt område, säger Dzenita Abaza (S) kommunalråd.

  Barometern har tidigare skrivit om upprörda känslor hos en granne och hos de som har hästar i närheten. Främst handlar det om en incident där en person, som inte tillhörde EU-migranterna, satte sig barbacka på en häst. Men trots detta så menar Dzenita Abaza att det varit en bra och fungerande verksamhet vid Salve.

  – Det har faktiskt bara handlat om en enskild incident, den personen som var skyldig till detta tillhörde inte campingen. Det har varit lugnt och städat. Tidigare har det funnits andra bosättningar, då har det funnits problem med nedskräpning.

  Så varför väljer ni då att stänga ner Salve?

  – Det finns ett tillfälligt bygglov som gäller fram till den 31 oktober. Bygglovet är sedan tidigare överklagat och vi gör kanske bedömningen att klagande kan få rätt. Det är främst därför som vi letar efter en plats.

  Vilken typ av ny plats kommer ni leta efter?

  – Gärna planlagd mark. Vi har tittat på hur andra kommuner gör och de verkar lösa sina problem ungefär på samma sätt som vi gör. Men vi tänker också på säkerhetsaspekten vi vill gärna veta hur många som är här och var de vistas någonstans.

  Dzenita Abaza menar också att så länge det finns en marknad för tiggarna så kommer de hit för att stanna. Hon menar att så länge Kalmarborna lägger pengar i kopparna så kommer de återkomma.

  Ger du själv pengar till tiggare?

  – Ärligt talat, nej. Det leder ingen vart. Däremot så kan jag köpa en smörgås eller annan matbit till någon av dem.