Tidningen slutar med sitt nyårsfyrverkeri

Kalmar Artikeln publicerades
I år är sista gången för Barometerns och Oskarshamns-Tidningens nyårsfyrverkeri.
Foto: Paul Madej
I år är sista gången för Barometerns och Oskarshamns-Tidningens nyårsfyrverkeri.

På nyårsafton bjuder tidningen på nyårsfyrverkerier i Kalmar och Oskarshamn som vanligt. Men årets fyrverkerier blir sista gången i tidningens regi.

Klockan 17 på nyårsafton arrangerar Barometern och Oskarshamns-Tidningen nyårsfyrverkeri vid Slottsfjärden i Kalmar och Badholmen i Oskarshamn. Det blir sista gången som de traditionella fyrverkerierna genomförs av tidningen.

– Vi har funderat i flera år och bestämde oss i höstas. I år blir sista året som vi gör det i vår regi i Kalmar och Oskarshamn, säger Mikael Larsson Ek, marknadsområdeschef på Gota Media.

– Som vår värld ser ut, måste vi fundera kring hur vi ska prioritera. Vi har prioriterat fyrverkerier i 28 år och nu lämnar vi över stafettpinnen till någon annan.

Väldigt få tidningar i landet arrangerar fyrverkerier på samma sätt som Barometern och Oskarshamns-Tidningen. Anledningen till beslutet har att göra med flera saker.

– Det är ett antal faktorer, kostnaden är en faktor. Det är klart att vi är medvetna om kritiken, både ur miljöaspekt och djurskyddsaspekt. Vi har principiellt inget emot fyrverkerier och ser gärna att traditionen fortsätter.

Fyrverkerierna startades 1990 i Kalmar som inledning på firandet av Barometerns 150-årsjubileum 1991. Det populära arrangemanget har genomförts varje år sedan dess, med undantag av 2004 då det ställdes in med anledning av tsunamin.

– Det här är en sak som vi har gjort för våra läsare och det finns andra saker vi kan göra, vad får vi återkomma till, säger Mikael Larsson Ek.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.